Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Lejonen ute efter sitt nästa byte – men Tjeckien lär inte vara en lika lätt match som de ryska juniorerna

Från 2020
Uppdaterad 08.02.2020 11:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
EHT-turnering i ishockey, FIN-CZE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På torsdagen räckte sju glödheta minuter till för att slå Ryssland. Mot Tjeckien lär Lejonen ändå inte komma lika lätt undan. Finns det något som talar för en andra blåvit seger på raken i den svenska EHT-turneringen? Här några punkter att hålla koll på under matchen.

Finland – Tjeckien

Globen, Stockholm kl. 13.30
Kommentator: Mattias Simonsen

Fart och fläng från start?

Både Finland och Tjeckien inledde sina premiärer starkare än sina motståndare. För Lejonens del resulterade rivstarten i tre mål som avgjorde matchen, medan Tjeckien gjorde sitt enda mål i den nionde matchminuten. Vem inleder rivigare i dag?

Efter torsdagens seger konstaterade Julius Junttila att Teemu Pulkkinens blixtmål gav laget rätt inställning. Det kan behövas mot Tjeckien.

Lejonen kommer nämligen att möta ett klart aggressivare lag. Tjeckien lyckades skapa rejäl press med sin framfusiga forecheck i början av matchen mot Tre Kronor och en nyckel för Finland kommer att vara hur de rider ut den stormen.

VM-kandidater mot VM-kandidater

I Rysslands och Sveriges EHT-uppställningar finns det inte många namn som på allvar kämpar om en plats i vårens VM-trupper. I Finland och Tjeckien är situationen totalt motsatt.

Ett flertal Lejon kan med en lyckad turnering och gedigna insatser under vårens matcher vika sig en plats i åtminstone lägertruppen medan Tjeckien redan har ett flertal färska VM-resenärer i laget.

Bland andra hittas hela anfallstrion (H. Zohorna, T. Zohorna, Repik) som startade mot Ryssland i fjolårets VM-kvartsfinal i den här EHT-truppen.

Avgör förstakedjorna igen?

Finlands urstarka förstakedja med Pulkkinen, Jori Lehterä och Julius Nättinen visade sannerligen framfötterna mot Ryssland och stod för två av Lejonens totalt tre mål. Avgörande? I allra högsta grad.

Tjeckiens förstakedja med Jan Kovar, Martin Zatovic och Michal Repik var vass mot Tre Kronor – men lyckades inte näta. Avgörande? Inte allt för långsökt.

Trion har gjort stor succé i sina respektive klubblag den här säsongen och framför allt 26-målsskytten Zatovic törstar garanterat efter fullträffar också i landslagsdressen.

Hur stora förändringar gör tränarna?

Jukka Jalonen torde inte ha några behov av att vaska om i kedjeformationerna – men lär göra det ändå. Robin Salo, Oskari Manninen, Lauri Pajuniemi och Joel Mustonen får sannolikt göra debut och frågan är närmast vem som petas från den laguppställning som spelade mot Ryssland.

Tjeckiens chefstränare Milos Riha lär däremot göra större förändringar i truppen. Efter 1–2-förlusten mot Sverige konstaterade lotsen för tjeckisk media att endast första- och fjärdekedjan spelade bra – medan han kallar de två övriga ”rädda och nervösa”.

Ouch.

Tjeckerna har en hel ”femtekedja” med i truppen och enligt Riha ska åtminstone ”vissa av dem” få spela mot Finland. Fjärdekedjan med Radim Zohorna, Jakub Flek och David Stastny fixade fram tjeckernas enda mål i matchen.

Mot slutet av matchen matchades Radim ändå tillsammans med brorsorna Hynek och Tomas Zohorna – och de lyckades faktiskt sätta in pucken en gång (om än med hög klubba).

Finlands laguppställning:

Målvakt:
30 Lassi Lehtinen (35 Frans Tuohimaa)

1.
23 Julius Nättinen – 12 Jori Lehterä – 3 Teemu Pulkkinen
42 Ilari Melart – 55 Miika Koivisto

2.
13 Julius Junttila – 22 Arttu Ruotsalainen – 25 Jere Karjalainen
4 Oskari Manninen – 2 Robin Salo

3.
40 Joel Mustonen – 75 Arttu Ilomäki – 28 Lauri Pajuniemi
51 Jarkko Parikka – 6 Julius Honka

4.
38 Jere Innala – 24 Jani Lajunen – 20 Aleksi Mustonen
50 Mikael Seppälä – 41 Petteri Nikkilä

13:e forward:
27 Matias Maccelli

Tjeckiens laguppställning:

Målvakt:
2 Dominik Furch (35 Roman Will)

1.
26 Michal Repik – 43 Jan Kovar – 22 Martin Zatovic
5. Jakub Jerabek – 88 Libor Sulak

2.
97 Radim Zohorna – 40 Tomas Zohorna – 20 Hynek Zohorna
33 Jan Kostalek – 36 Jakub Krejcik

3.
19 Jakub Flek – 50 Roman Horak – 38 Tomas Hyka
7 David Nemecek – 9 David Sklenicka

4.
12 Jan Dufek – 87 Michal Kovarcik – 29 David Stastny
6 David Musil – 31 Lukas Klok

13:e forward:
10 Lukas Rousek

Matchen sänds direkt i TV2 och på Arenan. Matchen mellan Sverige och Ryssland kör igång klockan 17.15 och sänds likaså både i tv och på Arenan och kommenteras på svenska av Chriso Vuojärvi.

Diskussion om artikeln