Ostpanering gör vardagen till en krispig fest – testa italiensk piccata med griskotlett, fisk eller kyckling

Piccata är en italiensk rätt som traditionellt görs av kalvkött. Vi vardagsanpassar den genom att använda förmånligt griskött.
En utbankad griskotlett är mättande - här klarar du dig med 100 gram kött per person. Gillar du inte gris blir det lika gott med fisk och kyckling.
Bönragu med tomat
Bild: Yle/Carina Ahlskog
bönor,Ragu,Strömsö,Piccata
Börja med att göra bönragun. Syran i vinägern balanserar fint upp fettet i köttet.
Ingredienser
- 4 st potatisar
- 4 msk olivolja
- 1 st aubergine
- 1 st zucchini
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 3 dl stora vita bönor(kokta)
- 4 st tomater
- 1 kvist salvia
- 1 kvist rosmarin
- 2 msk vinäger
- 1 tsk socker
- salt och peppar
Gör så här:
- Tärna ner alla grönsaker utom tomat och bönor i ca 1cm kuber.
- Stek potatisen i en skild stekpanna för att få lite rostad smak på den.
- Stek resten av grönsaker på medelhög värme så de får fin färg och gå sedan ner med finhackad vitlök och grovt skurna tomater.
- Fräs lite till och tillsätt sedan vinäger, örterna och bönorna och låt koka ihop något.
- Smaka av med salt, peppar och en liten gnutta socker.
- Låt bönragun stå och puttra en stund, börja på med köttet.
Piccata – ostpanerad schnitzel
Hemligheten med en lyckad ostpanering är att du blandar osten direkt i äggsmeten. Stek på medelvärme så att osten inte bränns.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Piccata,Kotlett
Ingredienser:
- 400 gram urbenad fläskkotlett färdigt skivad
- 1 ägg
- 100 gram parmesan
- ½ dl vetemjöl
- ½ dl vatten
- 3 msk olja
Gör så här:
- Skär loss fettet från kotletterna och tärna det i små kuber. Banka ut köttet tunt med handen.
- Vispa ihop, ägg med riven parmesan, vatten, salt och peppar.
- Krydda köttet med salt och peppar och panera först i vetemjöl och doppa det sedan i äggsmeten.
- Stek kotletterna i olja tills de är gyllene, ca 2-3 minuter på varje sida. Lägg också med fettkuberna och stek dem krispiga. De ger mycket smak.
- Servera piccatan tillsammans med bönragun och eventuellt en klick yoghurt.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Piccata,Strömsö
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det: