Nordirländsk terrorgrupp planerade bombdåd på färja på brexitdagen – polisen: Bombmakarna är hjärtlösa och skoningslösa
Nordirländsk polis har beslagtagit och oskadliggjort en sprängladdning som fanns ombord på en lastbil. Polisen misstänker terrorgruppen CIRA för att ha planerat att spränga bomben på en passagerarfärja på brexit-dagen.
- Sprängladdningen som nu oskadliggjorts var i funktionsdugligt skick. Om de som ligger bakom bomben hade fullföljt sin plan så hade en massa människor skadats eller dött, säger den nordirländska polischefen George Clarke på en presskonferens i Belfast.
Den nordirländska polisen utgår från att det är den terrorklassade gruppen Fortsättnings-IRA som ligger bakom bombplanen. CIRA har uppskattningsvis 50 medlemmar, men de har under senare år gjort sig skyldiga till flera bombdåd i Nordirland.
Enligt Clarke fick polisen ett tips redan 31 januari om att en bomb lämnats i en släpvagn i Belfast hamn. Polisen följde upp det knapphändiga tipset men ingen bomb hittades.
Natten till tisdagen (4 februari) lyckades polisen hitta lastbilen efter ett nytt tips.
Polisen hittade lastbilssläpvagnen med sprängladdningen på ett industriområde i Lurgan - en halv timmes bilfärd från Belfast.
- Enligt den information vi har nu lämnade släpvagnen med sprängladdningen aldrig Lurgan - den fördes aldrig till Belfast. De som ringt in tipsen till ett mediehus hotade att spränga en bomb på en färja på Irländska sjön natten då Storbritannien lämnade EU, säger George Clark.
Polisen känner inte till varför terrorplanen inte fullföljdes.
- Vi måste komma ihåg en sak: De som ligger bakom den här bomben är hjärtlösa och skoningslösa. Deras plan var att utsätta folk för allvarliga skador och död. Vi misstänker att terroristerna från Fortsättnings-IRA planerat detta bombdåd.
Brexit skapar oro om våld
Den 31 januari 2020 trädde Storbritannien ut ur EU. Det är många i Nordirland som redan i flera år oroat sig över att republikanska dissidentgrupper kommer att utnyttja debatten om hur gränskontrollerna mellan Nordirland och Irland och Storbritannien och den irländska ön kommer att se ut efter brexit.
Det är främst Fortsättnings-IRA och Nya IRA som utfört våldsdåd i Nordirland under de senaste åren. De två terrorgrupperna säger sig fortsätta på den väg som Irländska republikanska armén (IRA) lämnade i och med fredsprocessen på Nordirland som pågått sedan 1998.
Trots att många republikaner i Nordirland fortsättningsvis vill se ett enat Irland i framtiden är det idag en försvinnande liten del som stöder en väpnad kamp.
I stället pågår diskussioner om det nu efter brexit ska bli en folkomröstning om ett enat Irland. I Irland hålls parlamentsval lördag 8 februari. Vänsterpartiet Sinn Féin, som i Nordirland och Irland kallas nationallister, har ett enat Irland högt på sin politiska dagordning.
Enligt de senaste opinionsmätningarna leder Sinn Féin över de två centerhögerpartierna Fianna Fáil och Fine Gael.
Sinn Féin har under hela 2000-talet försökt distansera sig från sitt förflutna; under konflikten i Nordirland hade Sinn Féin nära band till IRA. Sinn Féin uppfattades länge som IRA:s politiska gren. Till exempel framlidne Martin McGuinness, en av Sinn Féins veteraner, hade ett förflutet inom IRA.
Planen att spränga en bomb på en passagerarfärja på brexitdagen fördöms av alla nordirländska partier.
Gerry Kelly, en talesperson för Sinn Féin sade till Guardian att om bomben hade detonerat ombord på en färja skulle det ha fått katastrofala följder.
Källor: BBC, Guardian, Belfast Telegraph, SVT, Reuters