Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesministeriet: Undvik "resor som inte är nödvändiga" till Kina

Från 2020
kvinna står på terminal med ryggen mot kameran.
Bildtext Finländare uppmanas undvika resor till Kina så långt som det är möjligt.
Bild: Mostphotos/kasto80

Finländare uppmanas undvika alla resor till staden Wuhan och provinsen Hubei där det nya coronaviruset började spridas. För hela Kina gäller nu uppmaningen: Undvik resor som inte är nödvändiga.

Utrikesministeriet uppger också att man noga ska överväga resor till provinsen Zhejiang söder om Shanghai.

Institutet för hälsa och välförd THL har redan tidigare definierat Fatslandskina som ett epidemiområde.

Hittills har sammanlagt cirka 31 500 coronavirusfall bekräftats, de flesta av dem i Kina. Cirka 250 fall har bekräftats utanför Kina och sammanlagt har över 630 personer dött i viruset.

Coronavirusets symptom är andnöd, hosta och feber.
Bildtext Coronavirussymptomen liknar vanliga influensasymptom.
Bild: Miro Johansson/Yle

Uppdateringen handlar delvis om resebegränsningar

De kinesiska myndigheterna har begränsat trafiken i hela landet och möjligheten att resa bort från vissa städer har begränsats.

I synnerhet i provinserna Hubei och Zhejiang har hela städer och stadsdelar satts i karantän eller infört olika grader av utegångsförbud.

Flygbolaget Finnair uppgav för en vecka sedan att bolaget ställer in alla flyg till Fastlandskina mellan den 6 och den 29 februari. Också flygen till Guangzhou (Kanton) ställs in mellan den 5 februari och den 29 mars.

Också många andra flygbolag har ställt in eller begränsat flyg på grund av coronaviruset, bland dem SAS, British Airways, Lufthansa och American Airlines.

Flera länder har också uppgett att de inte tar emot passagerare från Kina eller att de försätter dem i karantän, enligt ministeriet.

Utrikesministeriet uppger också att hälsovården i Kina nu är överbelastad och att det kan råda brist på vissa livsmedel i landet.

Diskussion om artikeln