Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sydvästra Finlands polischef: "Ungdomarnas droganvändning är en av våra största utmaningar"

Från 2020
Risto Lammi
Bildtext Risto Lammi, chef vid polisinrättningen i sydvästra Finland.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Antalet drogrelaterade brott ökar i sydvästra Finland. När man jämför åren 2018 och 2019 är ökningen nio procent och tittar man på de tre senaste åren har drogbrotten ökat med 23,5 procent.

Enligt polisen är drogförbrytarna oftast yngre män och den här utvecklingen oroar polisen.

– Ungdomarnas droganvändning är en av våra största utmaningar, men också för hela samhället. Den brottsligheten påverkar också många andra typer av brottslighet, till exempel egendomsbrott, säger Risto Lammi, chef vid polisinrättningen i sydvästra Finland.

Polisen efterlyser mer åtgärder från hela samhället

Polisen samarbetar redan med kommuner och social- och hälsovården gällande ungdomars droganvändning, men ordningsmakten vill också intensifiera de insatser som görs.

– Vi behöver mer åtgärder från familjer, föräldrar, grannar, skolor, social- och hälsovården och även från oss inom polisen. Men polisen är sist i den här kedjan och när vi hittar ungdomar som har använt narkotika gäller strafflagen. Vi borde bekämpa det här innan det blir ett polisärende.

Poliisi mittaa ajonopeutta kadun varrella.
Bildtext Antalet drogpåverkade i trafiken ökar.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Den dystra drogstatistiken syns även i trafiken. År 2019 innebar 21,3 procent fler drograttfyllor än året innan. År 2019 hade fler än var tredje rattfylla (36,6 procent) narkotika med i bilden. Bilisterna var påverkade antingen av enbart droger eller ihop med alkohol.

– Det ser ut som att drogutbudet har blivit större. Det finns många olika typer av narkotika. De kan vara lätta att köpa och billiga.

Enligt Risto Lammi ser det också ut som att attityden hos ungdomarna gentemot droganvändning har förändrats.

– Många tycker inte att droganvändning är så allvarligt, vilket är en felaktig tolkning. Droger leder väldigt lätt till ännu allvarligare brott och droger kan förstöra hela livet för unga människor.

Även sexualbrotten ökar

En annan dyster utveckling är antalet sexualbrott mot barn. År 2018 rapporterades 158 sådana fall, medan motsvarande siffra för 2019 är 193 fall, vilket är en ökning med över 22 procent.

– Även ökningen av sexualbrott är oroväckande. Det märks samtidigt också att alla numera reagerar snabbare när det gäller sexualbrott. Man har också blivit bättre på att anmäla sexualbrott.

Även våldsbrotten, egendomsbrotten och stölderna ökade under förra året.

Positiva nyheter är att det totala antalet brott under 2019 i sydvästra Finland minskade med 8,1 procent.

Polisen lyckades också klara upp fler fall än året innan och även utredningstiderna var kortare under år 2019 jämfört med 2018.

Här hittar du hela rapporten för 2019 som sydvästra Finlands polisinrättning presenterade för medierna.

Diskussion om artikeln