Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De bytte yrke för att få en mer givande vardag: "Att gå till ett jobb man inte vill göra känns som att gasa och bromsa samtidigt"

Från 2020
Uppdaterad 10.02.2020 14:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
De bytte yrke för att få en mer givande vardag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett meningsfullt jobb och att känna att man som arbetstagare gör skillnad spelar en allt viktigare roll i dag. Men det krävs både mod och vilja att sadla om.

Här är tre finlandssvenskar som bytte bransch mitt i livet.

Lina Ulfsdotter lämnade målburkarna för att jobba med människor

ung kvinna med rastafrisyr
Bildtext Lina Ulfsdotter är i dag jättenöjd med valet att byta bransch.
Bild: Yle/Roy Fogde

Lina Ulfsdotter hade en fast anställning som målare inom byggbranschen med en trygg utkomst. Hon trivdes med arbetskamraterna och arbetsgivaren och kände samhörighet med dem. Men något fattades.

- Då jag vaknade för att gå till jobbet kändes det inte meningsfullt.

Som 32-åring har hon bytt ut nakna betongväggar mot en praktikplats på dagis med småttingar som ständigt behöver henne i vardagen. Men att göra en förändring i livet som ensamstående var tufft.

- Jobbet var det trygga när det stormade. Jobbet var ankaret som höll mig fast, säger hon.

Ulfsdotter visste att hon behövde gå vidare och säga upp sig från sin fasta anställning, men ändå tog det hårt på henne och hon insjuknade i en utmattningsdepression.

- Det kändes jättehemskt. Att man som fast anställd började överväga att göra något annat. Det blev för mycket, säger Ulfsdotter.

Men det blev också en möjlighet för henne att stanna upp, slappna av och känna efter.

- När man fyller sina dagar på ett jobb som man inte känner som meningsfullt, blir det som att trycka på gasen och bromsen samtidigt. Man gör det för att tjäna pengar, men ändå finner man ingen mening med det, berättar Ulfsdotter.

Är 32 år gammal?

"32, det är ingen ålder, säger dom."

Lina Ulfsdotter säger det som om hon tvivlar på det själv.

Hon träffade också en psykolog som gav de uppmuntrande orden: "Det är aldrig för sent att studera, när man hittar något man vill göra, ska man göra det också.”

Att valet föll på en närvårdarutbildning beror på att Ulfsdotter vill jobba med människor, hjälpa människor, göra intryck och ge avtryck hos människor.

I framtiden vill hon utbilda sig till socionom och jobba med klienter med psykiska problem. Att fatta beslutet att skola om sig har varit värt det.

- Jag trivs. Det har gått riktigt bra. Jätteglad att jag valde det här.

Det eviga sparandet inom vården fick Johanna Sjöberg att bli begravningsetreprenör

Johanna Sjöberg sitter i soffan i sin begravningsbyrå
Bildtext Johanna Sjöberg vill satsa på den sista resan i stället för att kämpa med inbesparingar inom sjukvården.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Johanna Sjöberg i Kimito visste redan tidigt att hon ville bli sjukskötare. Som barn blev hon van med att umgås med folk i sin mammas bybutik. När mamman skötte sin sjuka mor blev valet ännu klarare.

Efter 20 år som sjukskötare kände Sjöberg ändå att jobbet blev allt tyngre och motivationen började tryta. Det ständiga sparandet inom sjukvården gjorde Johanna Sjöberg både ledsen och besviken.

- Varje person inom vårdbranschen vill göra sitt arbete så bra som möjligt. Man vill gå hem för dagen och känna att man har uträttat något gott. Men när vården tydligen ska raseras tär det på motivationen. Jag valde att hoppa av i stället för att bli en bitter sjukskötare, berättar hon.

Vid årsskiftet öppnade Sjöberg sin begravningsbyrå i Kimito centrum. Tanken på att bli begravningsentreprenör hade funnits med i flera år, men i höstas gällde det att sätta igång på allvar.

- Det mesta hade jag hört om och mycket har jag tagit reda på via församlingen. Dessutom har jag en god kollega i Tavastehus som har gett mig goda råd och jag har också praktiserat på en begravningsbyrå i Kumo, berättar hon.

Byråkratin kring att grunda en egen firma gick förvånansvärt smidigt och snabbt beviljades hon startpeng.

- Kommunens företagsrådgivare har varit till stor hjälp med goda och praktiska råd. Det som var mest förvånande var att ingen bank ville träffa mig för att fundera på mitt lån tillsammans vid ett bord, utan allt skulle skötas per telefon. Men jag fick ett lån, berättar Sjöberg.

En svart begravningsbil kör in på kyrkogården i Dragsfjärd
Bildtext Bilen är Johanna Sjöbergs största investering.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Den sista resan ska vara så värdig som möjligt

Att Johanna Sjöberg själv är sjukvårdare i grunden är definitivt ett plus i den här branschen. Mycket av det som behövs sitter i ryggmärgen.

- Det hur man förflyttar en människa och hur man bemöter de anhöriga är det viktigaste i det här arbetet och det är jag van med. Tystnadsplikten, som är helt naturlig också i de här sammanhangen, är något jag också vill betona och den har varit en del av mitt arbete i tjugo år, säger Sjöberg.

Johanna Sjöberg tänder ljus i ett begravningskapell
Bildtext Trots att en begravning handlar om mycket pappersarbete är det viktigaste enligt Johanna Sjöberg ändå hur man bemöter de anhöriga.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Enligt Johanna är det här det klart värdigaste jobbet hon någonsin har haft då hon tillsammans med de anhöriga planerar att göra den sista resan till den bästa.

- Jag kan gå hem nöjd efter arbetsdagen.Jag vet att jag har gjort mitt och så är det tyvärr inte inom vården. Där räcker man inte längre till.

Johan Ljungqvist bytte från ingenjör till fotograf: "Så mycket tid går till jobbet att man måste göra något man trivs med"

En man står på knä och fotograferar, med en brygga i bakgrunden.
Bildtext Johan Ljungqvist valdes till årets företagare i Raseborg 2017.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Som studerande arbetade Johan Ljungqvist i fotoaffär och hade under många år fotograferingen som en kär hobby. Men när det kom till att välja karriär föll valet på ingenjör inom telefoni.

- Det var också ett jobb som jag trivdes med eftersom jag alltid varit intresserad av teknik. Men i något skede så började jag tänka att det ändå skulle vara kul att pröva på det som jag aldrig valde från början.
Det här var åtta år sedan. Nu sitter han i sin egen fotostudio i Ekenäs. Men det var spännande att säga upp sig från en fast tjänst på ett etablerat bolag, medger han.

- Många var uppmuntrande och tyckte att det var ett modigt drag. Men ingen tyckte att det var en stor överraskning eftersom jag alltid har tyckt om att fotografera.

Fotofirman grundade Johan Ljungqvist vid sidan om det fasta jobbet. När han sedan insåg att det var svårt att hinna med allting tog han tjänstledigt ett år för att driva företaget på heltid. Han återvände aldrig till sitt tidigare jobb och satsade istället på en utbildning inom fotografering.

Att ta chansen på en egen fotofirma visade sig vara lyckat. År 2017 fick Ljungqvist ta emot priset som årets företagare i Raseborg. Han har haft gott om uppdrag för och fått ekonomin att gå runt.
Hans tidigare kunskaper och erfarenheter har varit till stor nytta, tror han.

- Eftersom jag vet vad företag vill ha så har jag också satsat på att främst göra företagsuppdrag. I början tog jag emot olika uppdrag men efterhand har jag kunnat specialisera mig.

Se till att göra upp en ordentlig affärsplan innan du kastar dig ut i det okända

― Johan Ljungqvist, fotograf

För Johan Ljungqvist har det alltid varit viktigt att jobba med något han tycker om, men han är också medveten om att han har haft tur.

- Jag har varit i en lycklig sits med att alltid ha kunnat jobba med något som jag tycker om. Jag tycker ändå att eftersom man ägnar så mycket av sin tid på jobbet så är det viktigt att man arbetar med något man trivs med.

För andra personer som är intresserade av att starta en egen firma har han ändå några konkreta tips.

- Se till att göra upp en ordentlig affärsplan innan du kastar dig ut i det okända. Det finns många saker man måste tänka på och det lönar sig att utnyttja tjänster som hjälper nya företagare.

Diskussion om artikeln