Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Naturträffar ska öka familjers välmående - Idun Hellström: Naturen är en otroligt stor lekpark

Från 2020
Idun Hellström framför ett träd
Bildtext Idun Hellström fungerar som inspiratör för utflykterna.
Bild: Yle/ Isabel Nordberg

Folkhälsan vill locka barnfamiljer ut i naturen. På så sätt har projektet Naturkraft vuxit fram.

Projektet går ut på att ordna naturträffar för familjer till olika naturområden som vem som helst får delta i. Ändamålet är att främja barnfamiljernas välmående i vardagen med naturen och samhörighet som redskap, förklarar projektledare Nea Törnwall.

Det är aktuella trender i världen som är inspirationen till Naturkraft.

– Barn tappar allt mer kontakten till naturen. Det är viktigt att vi känner oss som en del av naturen och utnyttjar den närliggande naturen som en resurs för vårt välmående, förklarar Törnwall.

En trädstam fotad nerifrån.
Bildtext Naturen är en resurs som alltid är tillgänglig, säger Nea Törnwall
Bild: Amanda Vikman/Yle

Enligt henne är naturen en gratis resurs och deltagandet kräver varken en dyr utrustning eller deltagaravgift. Tröskeln ska vara låg för att så många som möjligt känner sig välkomna med i verksamheten.

Första utflykten i Åboland

Utflykterna utförs på flera orter i Finland. Idun Hellström har tagit sig an uppdraget att fungera som inspiratör för projektet i Åboland.

Hennes intresse bygger på egen erfarenhet i naturen tillsammans med sina barn. Dessutom har hon en bakgrund inom scouting och har också en vildmarksutbildning.

– Jag tror att vistelse i naturen leder till att man värnar om naturen, det är viktigt att lära barn redan i ung ålder, menar Hellström

Ibland kan det kännas motigt att ta sig ut i naturen i samband med vardagsbestyren. Därför anser Hellström att tröskeln kan vara lägre om det ordnas arrangerade utfärder tillsammans med andra familjer.

Naturstig i Rauvola, S:t Karins.
Bildtext Den första utflykten i Åboland går till Vaarniemi naturskyddsområde.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Första träffen i Åboland ordnas på söndag 9.2. klockan tio. Gruppen träffas på Vaarniemi parkeringsplats och fortsätter därifrån vidare till Vaarniemi naturområde där det finns både ett utkikstorn och ett vindskydd med eldstad.

Andra naturutflykter kommer bland annat att ordnas till Linnavuori i Pikis och Kuhankuono. Idun Hellström tar gärna emot nya förslag gällande utflyktsmål.

– Det behövs ett projekt som presenterar platser man kan besöka. Annar rör man sig kanske endast på ett begränsat område. Det här vidgar vyerna, anser hon.

Hellström uppmanar familjer att hänga med för att uppleva naturen tillsammans i grupp.

Diskussion om artikeln