Se bilderna från årets debattfinal
Varje år ordnar Finlans Svenska Skolungdomsförbund, FSS och Svensk Ungdom en debatt-tävling mellan alla andra stadiets utbildningar i Svenskfinland.
I årets debattfinal möttes Tölö gymnasium, Kristinestads gymnasium, Lovisa gymnasium och Ålands lyceum. När de här ungdomarna debatterar är tonen artig och respektfull och alla följer spelreglerna. Debattörerna är pålästa och har god debatt-teknik. Dessutom har de glimten i ögat och njuter av att stå scen och argumentera.
Själv modererade jag debatten efter ett noggrant schema och med sträng tidtabell. Debattörerna höll god min fast jag ställvis hade svårt att följa schemat. Med mig hade jag vår mediepraktikant Alexandra Stjernberg från Prakticum. Hon har tagit alla bilder.
Lagen vet inte debattämnet i förväg och får förbereda sig i fem minuter före debatten.
Efter det får båda lagen hålla var sin öppning på en minut där man motiverar sina åsikter i ämnet.
Efter det följer det som kallas för Blixtdebatt där varje debattdeltagare får argumentera för sin sak i 30 sekunder.
Sedan får lagen en två minuters tankepaus för att vässa sina argument och efter det är det dags för den öppna debatten på fem minuter där debattörerna ber om ordet genom att räcka upp handen.
Avslutningsvis får båda lagen hålla varsin avslutande taltur på en minut och efter det drar sig domarna tillbaka för att döma.
Domarna dömer debatten i fyra kategorier och varje kategori ger 1-10 poäng.
De olika kategorierna fär bedömning är:
1. Innehåll, hur bra känner laget till innehållet i frågan man debatterar.
2. Konsekvens i talturerna, hur bra laget klarar av att koordinera sina argument och hålla sig till ämnet.
3. Lagarbete och förmåga att reagera, hur väl tar laget fasta på det som motståndarlaget har sagt och hur bra klarar laget av att vara ett team som delar på debattuppgiften.
4. Språk och vältalighet, hur vårdat språk använder debattörerna.
Domarna får ge minuspoäng om deltagarna använder sig för mycket av finska eller engelska ord. Poängsättningen påverkas också negativt om lagen talar förbi ämnet. Lagen får inte ta till osakligheter, tala på varandra eller strunta i debattledarens tilldelande av talturer.
Själv har jag jobbat som debattledare på Svenska Yle i flera år och lärt mig att tala är guld och tiga är silver. Det är viktigt att kunna föra fram sin talan och vara välformulerad. Man brukar säga att en del personer har fått talets gåva, men egentligen handlar det inte om en gåva utan en färdighet som man kan lära sig.
För mig är det varje år lika roligt att följa med tävlingen och fascineras av hur välformulerade dagens unga är.
Diskussion om artikeln