Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lamadjur, grisar och får ska hjälpa unga att må bättre vid Juthas Djurgård: ”Djurhållningen är så pressad idag att det gäller att hitta nya vägar”

Från 2020
Uppdaterad 08.02.2020 13:20.
En grupp lamadjur bland stenar och tallar.
Bildtext Lamadjur är ingen vanlig syn i Österbotten, men på Juthas Djurgård i Nykarleby finns allt som allt sju exemplar.
Bild: Yle/Pia Lagus

På Katarina Widjeskog-Nylunds och Kenneth Nylunds gård i Nykarleby samsas alla möjliga djur. Genom att öppna upp gården för allmänheten hoppas de både öka lönsamheten med djurhållning och hjälpa unga att må bättre genom grön omsorg.

Lamadjur i Österbotten är ingen vanlig syn. Men på Juthas Djurgård i Nykarleby strövar sju ståtliga exemplar omkring.

– De har en speciell stämning runt sig, en stolthet och ett lugn, berättar Katarina Widjeskog-Nylund vid Juthas djurgård.

Lamadjuren är långt ifrån ensamma på gården. Grisar, kor, getter, hönsfåglar, kaniner, får, katter, hundar, åsnor och en häst håller Widjeskog-Nylund och hennes man Kenneth Nylund sysselsatta om dagarna.

En kvinna klappar en åsna på huvudet.
Bildtext Katarina Widjeskog-Nylund tillsammans med en av gårdens åsnor.
Bild: Yle/Pia Lagus

– Det är jobb dygnet runt. Senaste lördagsnatt jagade vi grisar som rymt, men det redde upp sig, berättar Widjeskog-Nylund och skrattar.

Förr hade de flesta en farmor eller mormor som hade en ladugård

― Katarina Widjeskog-Nylund

Gården var från början en gris- och potatisgård, men på grund av dåliga grispriser började de utvidga med fler och olika djur.

– Djurhållningen är så pressad idag, man måste hitta andra vägar för att få in pengar, säger Nylund.

– Man försöker dra i lite olika trådar och komma framåt och få lite positivitet tillbaka, fyller Widjeskog-Nylund i.

Det här ledde till att de öppnade upp gården för allmänheten att komma på besök. Widjeskog-Nylund säger att folk behöver komma ut och uppleva lantlivet.

– Förr hade de flesta en farmor eller mormor som hade en ladugård. Nu försvinner det allt mer och mer och man har inte någon förankring i det jordiska. Så man behöver komma ut och se lite.

Bondgård som terapi

Ofta är det dagis- och skolgrupper som kommer på besök, men inom verksamheten Green Care (grön omsorg) vill Juthas Djurgård också hjälpa ungdomar att må bättre.

– En målsättning är att kunna ta emot ungdomar som inte mår så bra. Vi mår alla bra av djur och natur, oberoende om vi tycker om det eller inte. Man kan inte gå ut i skogen och säga att man mår sämre när man kommer hem.

Två lamadjur tittar mot kameran
Bild: Yle/Pia Lagus

– Nog förstår alla att man inte blir botad av sådant, men man mår kanske lite bättre om man kommer bort från sina egna tankar en stund kanske.

Green Care är en organisation som vill upprätthålla och befrämja välmående och grundar sig på naturbaserade metoder, som till exempel ridterapi och trädgårdsterapi.

Det finns även forskning som visar att det är bra för hälsan att vistas i naturen och bland djur och för två år sedan startades det upp ett projekt för att få fler naturföretagare i Österbotten.