Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron vill ha ledande försvarsroll i EU på grund av Frankrikes kärnvapen

Från 2020
Uppdaterad 07.02.2020 15:11.
Frankrikes president Emmanuel Macron sjösatte i fjol somras ubåten Suffren, en av landets fyra kärnvapenbestyckade ubåtar.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron sjösatte i fjol somras ubåten Suffren, en av landets fyra kärnvapenbestyckade ubåtar.
Bild: /All Over Press

Frankrikes president Emmanuel Macron hoppas på diskussioner med övriga EU om vilken roll Frankrikes kärnvapen kan spela för EU-ländernas försvar. Frankrike är numera det enda EU landet med kärnvapen och Macron hoppas därför på en ledande försvarsroll inom EU.

Macron lovade i ett tal inför kadetter i Paris att fortsätta kärnvapensamarbetet med Storbritannien trots brexit, samtidigt som han ser en ledande roll för Frankrike i Europas försvar.

- Frankrikes livsviktiga intressen har nu en europeisk dimension,konstaterade Macron. Han sa också att intresserade länder kan få en roll i Frankrikes kärnvapenprogram om de så vill.

Han underströk också Frankrikes aktiva och ledande roll i kampen mot väpnade islamister i Nord- och Västafrika, dit han nyligen lovade skicka ytterligare 600 franska soldater.

President Emmanuel Macron vill modernisera Frankrikes kärnvapenprogram under de kommande åren. han beslöt också nyligen att skicka ytterligare 600 soldater till Västafrika för att kämpa mot jihadister
Bildtext President Emmanuel Macron vill modernisera Frankrikes kärnvapenprogram under de kommande åren. han beslöt också nyligen att skicka ytterligare 600 soldater till Västafrika för att kämpa mot jihadister
Bild: /All Over Press

Internationell nedrustning

Macron krävde att EU driver på internationell kärnvapennedrustning, för att undvika en ny kärnvapenkapplöpning efter att Start, det sista stora kärnvapenavtalet mellan USA och Ryssland, löper ut nästa år.

- Européer bör kollektivt inse att de kan utsättas för en ny kärnvapenkapprustning på sin egen mark på grund av bristen på ett lagligt ramverk, varnade Macron. Han har talat varmt för ett starkare, gemensamt europeiskt försvar ända sedan president Donald Trump tillträdde presidentposten.

Frankrike har omkring 280 fungerande kärnstridsspetsar, de flesta av dem i ubåtsmissiler medan resten finns i kryssningsmissiler som kan avfyras från flygplan.

Frankrike har fyra stycken kärnvapenbestyckade ubåtar, av vilken en alltid ligger i beredskap ute på havet.

Frankrike hade som mest över 500 kärnvapen i början av 1990-talet men sedan dess har antalet skurit ner till under 300. Frankrike är nu i färd med att modernisera sitt kärnvapenprogram tack vare 37 miljarder euro som parlamentet har öronmärkt för ändamålet, från år 2019 till år 2025.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln