Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk idrott skakas av ny dopningsskandal – EM-vinnaren Robel Fsiha avstängd tills vidare

Från 2020
Uppdaterad 07.02.2020 16:44.
Robel Fsiha löper med händerna i luften.
Bildtext Robel Fsiha tog guld i terräng-EM i Lissabon härommånaden.
Bild: /All Over Press

Svensk idrott har drabbats av sin andra dopningsskandal inom loppet av fem dagar. Nu är det långdistanslöparen Robel Fsiha som lämnat ett positivt dopningstest – månaden före han tog ett historiskt EM-guld i terränglöpning.

Den svenska brottaren Jenny Fransson har dominerat nyhetsrubrikerna denna vecka, efter att det i måndags avslöjades att hon testats positivt för dopning.

Och redan nu kommer nästa svenska dopningsfall.

Långdistanslöparen Robel Fsiha har lämnat ett positivt dopningstest och är nu misstänkt för en dopningsförseelse, meddelar Svenska Friidrottsförbundet.

– Från svensk friidrott känner vi den här dagen ett stort allvar och en stor sorg. Vi är även fast beslutna, med våra kollegor inom friidrott och Spårvägen och andra aktörer, att vi ska fortsätta kampen för en ren idrott. Vi kommer att fortsätta dag som natt, 365 dagar om året, säger friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers på en presskonferens.

23-åringen skrällde rejält i december, då han som första svenska herrlöpare någonsin tog guld i EM i terränglöpning. Det positiva dopningstestet lämnade han två veckor före mästerskapet, den 25 november i Etiopien.

Fsiha har också vunnit sex SM-guld och fem SM-silver för friidrottsklubben Spårvägen.

Aras Kaya, Robel Fsiha och Yemaneberhan Crippa poserar med medaljer på podiet.
Bildtext Fsiha (i mitten) tog guld på 10 kilometer i EM i terränglöpning i december i Lissabon.

"Han förstår inte hur det är möjligt"

Fsiha flydde från Eritrea till Sverige år 2013. Svenskt medborgarskap fick han i slutet av år 2018.

Förbundet fick veta om fallet i går. Fsiha är avstängd tills vidare.

– Det är en substans av prestationshöjande art, vilket gjort att en avstängning triggats i gång. Det är vad vi vet kring substansen, inget mer. Det är enbart utövaren som har den informationen, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

David Fridell från Spårvägens Friidrottsklubb berättar att föreningen varit i kontakt med både löparen och hans tränare.

– Han ställer sig just nu oförstående till det som har hänt, säger Fridell.

– Han är bestört och förtvivlad och ledsen och har sagt till oss att han inte förstår hur det har gått till.

Fsiha har fram till den 14 februari på sig att meddela om han vill ha ett b-prov analyserat, och tid fram till den 21 februari på sig att meddela om han vill överklaga beslutet.

Diskussion om artikeln