Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två lösningar för skolnätet i Jakobstad – bildningsdirektör vill uppnå långsiktig lösning

Från 2020
Jan Levander
Bildtext Bildningsdirektör Jan Levander.
Bild: Nathalie Lindvall

Arbetsgruppen bakom skolnätsutredningen i Jakobstad har presenterat två olika lösningsmodeller. Enligt bildningsdirektören Jan Levander är målet en långsiktig lösning och ett hållbart skolnät där eleverna, personalen, fastigheterna och ekonomin mår bra.

Den ena modellen skulle innebära att de svenska lågstadieskolorna hålls intakta, förutom Bonäs/Vestersundsby skola där en lösning bör hittas. Enligt Levander skulle en ny fastighet för dessa byggas i de västra stadsdelarna.

- Bonäs/Vestersundsby skola börjar bli gammal och vi har haft problem med inomhusluften. Inga akuta problem dock, säger Levander.

- Men det lönar sig inte med en renovering, då blir det aktuellt med en flytt eller ett nybygge.

Vestersundsby skola i Jakobstad
Bildtext Vestersundsby skola.
Bild: Yle/Sarah Grönstrand

De finska skolorna Itälä och Länsinummi skulle fortsätta sin verksamhet som separata skolor tills de slås ihop.

Etelänummi skola och Oxhamns skola skulle fortsätta med elever i åk 6–9. Inomhusluftsproblemen vid Oxhamns skola medför att skolan rivs och ersätts med två nybyggnader.

"Ett ganska radikalt förslag"

Även i den andra modellen skulle de svenska lågstadieskolorna hållas intakta tills en lösning gällande Bonäs/Vestersundsby skola hittas.

Men i den här modellen skulle Itälä skola och Länsinummi slås ihop vid en senare tidpunkt till en enhetsskola tillsammans med Etelänummi skola.

Då skulle Bonäs/Vestersundsby skola flyttas till Länsinummi-fastigheten. Lösningen för Oxhamns skola skulle vara den samma som i den första modellen.

Oxhamns skola i Jakobstad.
Bildtext Oxhamns skola.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Det är en stor sak att ha en enhetsskola och det är ett ganska radikalt förslag. Men det finns erfarenheter och praxis från andra ställen, konstaterar Levander.

Hur förhåller sig de finskspråkiga till att möjligen tvingas flytta från en fin och bra fastighet?

- Det finns säkert delade åsikter. En del kan tycka att det är en för stor förändring, andra välkomnar idéen.

Lyssnar på vårdnadshavarna och beaktar befolkningsprognosen

Arbetsgruppen har under processens gång haft befolkningsprognosen för Jakobstad i åtanke. Den visar, som för resten av landet, att antalet barn blir mindre under de närmaste åren.

Man har även velat lyssna på vårdnadshavare och det vill man göra även i fortsättningen.

- Det har varit en positiv stämning på de möten vi haft med föräldrar hittills. Hoppas processen fortsätter i god anda, säger Levander.

- Men hittills har vi inte haft två konkreta modeller att ta ställning till. Säkert kommer diskussionen att hetta till nu då man lättare kan jämföra hur det påverkar en själv.

Det var stadsfullmäktige som ifjol beställde en utredning över elevantalet och skolnätet. Rapporten kommer att stå som grund för beslut gällande framtida skolnät i Jakobstad. Ärendet behandlas på stadsstyrelsens möte den 24 februari.

Diskussion om artikeln