Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Även b-provet positivt för Jenny Fransson – permanent borta från OS-truppen: "I högsta grad klandervärd förseelse"

Från 2020
Jenny Fransson jublar i brottnings-EM 2018.
Bildtext Jenny Fransson.
Bild: imago / All Over Press

Nu är även brottaren Jenny Franssons b-prov analyserat. Precis som a-provet är det positivt och Fransson är därmed permanent borttagen från den svenska OS-truppen. "Det är alltid den aktives eget fulla ansvar att inte bryta mot någon dopingregel", säger SOK:s ordförande Peter Reinebo.

På måndagen avslöjades det att Fransson gett ett positivt a-prov. I brottarens prov hade det hittats en liten mängd av metyltestosteron, en anabol steroid.

Fransson skyllde på sabotage och efter beskedet har bland annat hennes vattenflaska skickats på analys.

På fredagskvällen kom resultatet för hennes b--prov. Som väntat var även det provet positivt.

– Jenny Fransson och Svenska Brottningsförbundet har haft som önskemål att påskynda processen för analys av b-provet och under torsdagen den 6 februari analyserades b-provet i ett WADA ackrediterat laboratorium i Huddinge. Resultatet visade ett positivt provresultat, meddelar Svenska Brottningsförbundet i ett pressmeddelande.

Redan efter att a-provets resultat kommit togs Fransson bort från Sveriges OS-trupp i väntan på vidare analys. Nu är hon permanent borttagen.

– Jenny Fransson har i dag blivit permanent borttagen från den svenska OS-truppen för Tokyo 2020 och finns inte längre med i SOK:s stödprogram Topp och Talang, berättar Sveriges Olympiska Kommittés verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

Det är ingen skillnad om det handlar om sabotage eller inte, menar Reinebo.

– Alla typer av dopingförseelser är oacceptabla, det är alltid den aktives eget fulla ansvar att inte bryta mot någon dopingregel.

– Oavsett om en aktiv med uppsåt eller av oaktsamhet fått i sig en förbjuden substans så är det en mycket allvarlig förseelse och i högsta grad klandervärd.

Diskussion om artikeln