Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två svenska dopningsfall inom några dagar – fler oanmälda tester efterlyses: "Tror inte att det är någon dopningsepidemi"

Från 2020
Uppdaterad 07.02.2020 20:41.
Robel Fsiha löper framför konkurrenter.
Bildtext Robel Fsiha.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sverige har inte drabbats av en dopningsepidemi, tror Riksidrottsförbundets dopningskommissions ordförande Åké Andrén-Sandberg. Samtidigt vill man få resurser att dopningstesta svenska idrottare oftare.

Svensk idrott har drabbats av dubbla dopningssmällar denna vecka.

På måndagen var det brottaren Jenny Fransson som bjöd på de tråkiga rubrikerna. I OS-medaljhoppets prov hade det hittats små mängder av metyltestosteron, en anabol steroid.

I dag stod det klart att även hennes b-prov var positivt.

På fredagen var det långdistanslöparen Robel Fsiha som var orsaken till de dystra dopningsrubrikerna. Fsiha tog guld i terränglöpnings-EM i december, men hade ett par veckor innan lämnat ett positivt dopningstest, berättade det Svenska friidrottsförbundet i dag.

Åké Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, har två olika synvinklar på att Sverige nu fått ett andra uppmärksammat dopningsfall på några dagar,

– Det finns två saker som jag kan och bör säga. Det ena är att det är ett till sådant här dopningsfall på kort tid. Men det andra är att vi faktiskt är lite stolta över att vi fångar de som har lämnat positiva dopningsprov, säger Andrén-Sansberg till TT.

Det att två positiva prov råkade offentliggöras så här nära varandra är mest av en slump, tror han.

– Under de senaste åren så har vi fällt ungefär 20 idrottare för dopningsförseelser. Det är nästan två per månad. Nu råkar det bli två på kort tid, men jag tror inte att det är någon epidemi eller en dopningshärva, som någon skrev.

Kräver bättre resurser

Efter de omskakande dopningsbeskeden ser Sveriges Olympiska Komittés ordförande Peter Reinebo tydliga brister i landets system.

Reinebo ser två punkter som måste bli bättre. Mer utbildning behövs – men framförallt fler tester. Även Andrén-Sandberg har efterlyst fler tester.

– Vi behöver mer information och utbildning för våra idrottare men framför allt fler tester. Inte bara under mästerskap utan också oanmälda.

– Det har varit på tok för få för tester inom brottningen och andra idrotter, tycker Reinebo i en intervju med SVT.

Och fler tester är vad som är på gång i Sverige. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson berättar att han kommer att begära mer resurser från regeringen till dopningsarbetet.

– Jag kan känna en viss tillfredsställelse över att de som fuskar åker dit, men det negativa är att det fortfarande finns människor som håller på med det här, och det gör en ju sorgsen, säger Eriksson till SVT.

Diskussion om artikeln