Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Robin Salo plockade poäng i landslagsdebuten – bröderna Zohorna såg till att Lejonen åkte på ny förlust mot Tjeckien

Från 2020
Uppdaterad 09.02.2020 10:21.
Tjeckien slog Finland igen – Zohorna satte segermålet - Spela upp på Arenan

Första A-landskampen gav en passningspoäng för Sportfostrade Robin Salo. Backen låg bakom Jere Karjalainens kvitteringsmål som blev Lejonens enda mot Tjeckien. Jag försökte spela mitt eget spel och hjälpa laget på det sättet, säger Salo.

I torsdags fick Finland en blixtstart på matchen mot Ryssland då man gjorde tre mål på några minuter i början av den första perioden. Någon upprepning på den starten blev det inte i dagens match mot Tjeckien, tvärtom.

Redan efter knappa fyra minuter var det nämligen Tjeckien som tog ledningen. Lejonen spelade i powerplay men slarvade i egen zon och Roman Horak prickade in 1–0 bakom landslagsdebutanten Lassi Lehtinen.

Lejonen lät sig ändå inte nedslås av den tunga starten. Laget skapade några chanser och i mitten av perioden kom kvitteringen.

Robin Salo, som även han gjorde sin första A-landskamp, öppnade en kontring och hittade Julius Junttila som snabbt spelade pucken vidare till Jere Karjalainen.

Tapparayttern stod helt fri och dunkade in 1–1 med ett direktskott. Målet var Karjalainens andra i landslaget.

– Jag försökte spela mitt eget spel och hjälpa laget på det sättet. Tjeckien var mitt i ett byte och jag beslöt jag skulle starta ett anfall snabbt. Det var fina passningar och ett fint mål, säger Salo till Yle.

Robin Salo under en träning med landslaget.
Bildtext Robin Salo noterades för en assist mot Tjeckien.
Bild: Lehtikuva

Bröderna Zohorna avgjorde för Tjeckien

Matchen var spelmässigt ingen höjdare och mittperioden såg länge ut att sluta mållös, men då blott sex sekunder återstod tog Tjeckien ledningen igen.

Kedjan med de tre bröderna Zohorna vaskade fram en målchans och Tomas Zohorna slog till med ett rappt skott som gick rakt upp i krysset.

– Det är alltid skit då man släpper in ett mål i slutet av perioden. Nu gäller det att nolla läget och komma tillbaka starkare, sa Jere Innala inför den sista perioden.

Men någon scenförändring blev det inte i den sista perioden. Lejonen hade svårt att skapa några riktigt vassa anfall och Tjeckien hade full kontroll på läget.

Finlands starkaste sekvens i den sista akten kom i slutminuterna när laget spelade med sex mot fyra men det blev ingen kvittering. I stället punkterade Hynek Zohorna matchen i tom bur.

– Vi kom inte upp i vår bästa nivå och fick inte igång vårt powerplay. Tjeckiens andra mål var ett bra exempel på vårt dåliga närkampsspel, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen efter matchen.

Tjeckien har inte varit någon bra motståndare för Lejonen i Euro Hockey Tour den här säsongen. Dagens förlust var den tredje raka mot Tjeckien.

Den svenska EHT-turneringen avslutas på söndag då Finland möter Sverige.

– Vi ska analysera den här matchen nu och sedan börjar vi fokusera på morgondagen, säger Jalonen.

Resultat:

Finland – Tjeckien 1–3 (1–1, 0–1, 0–1)
03.53 0–1 Roman Horak
10.00 1–1 Jere Karjalainen (Julius Junttila, Robin Salo)
39.54 1–2 Tomas Zohorna (Hynek Zohorna, Radim Zohorna)
58.54 1–3 Hynek Zohorna (Tomas Zohorna)

Lassi Lehtinen FIN 4+9+5=18
Dominik Furch CZE 3+7+11=21

Diskussion om artikeln