Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaviruset sprids allt snabbare – rekordmånga dödsfall under fredagen

Från 2020
En lång kö med människor med ansiktsmask på en gata i en stad.
Bildtext Flera bär andningsskydd i kampen mot viruset.
Bild: /All Over Press

Allt fler insjuknar i coronaviruset världen över. Dödssiffran ligger för tillfället på 722, och viruset har påträffats i 27 länder.

Fredagen med 86 nya dödsfall var den dödligaste dagen hittills sedan viruset bröt ut. Antalet smittade är uppe i över 34 500.

Dödssiffran kryper allt närmare det totala antalet på 813 personer som dog i Sars år 2002–2003.

I vilka länder har viruset bekräftats?

I Frankrike har fem brittiska medborgare insjuknat i viruset efter att ha besökt ett skidcentrum. Smittan härstammar möjligtvis från en brittisk man som nyligen besökt Singapore. En av de smittade är ett barn.

Av de rapporterade dödsfallen har endast två skett utanför Fastlandskina, och merparten av de döda är från provinsen Hubei - där smittan bröt ut i december.

Ambassaden i Peking bekräftade under lördagen det första utländska dödsfallet efter att en amerikansk medborgare dog i Wuhan.

Höjd beredskapsnivå

I kampen mot viruset har Kina infört nya undantagsregler, till exempel får endast en person per familj besöka mataffären. Regeln gäller också i städer hundratals kilometer från virusutbrottets epicenter - Wuhan.

Extrema brott mot karantänsregler kan i sällsynta fall leda till dödsstraff, rapporterar bland annat CNN.

I Singapore har myndigheterna höjt beredskapsnivån för coronaviruset till orange, vilket är samma nivå som under 2011 då Sars-viruset härjade i Asien.

Ett andra tillfälligt sjukhus med plats för 1 500 patienter öppnade i Wuhan under lördagen. Det första sjukhuset behandlar 1 000 patienter, samtligas tillstånd är kritiskt.

Källor: South China Morning Post, Reuters, CNN, AP

Diskussion om artikeln