Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Silvermedaljörens besvikelse efter att svenske EM-guldvinnaren åkt fast för dopning: "Fuskade när alla andra var rena – hoppas jag får guldet"

Från 2020
Robel Fsiha i terräng-EM.
Bildtext Robel Fsiha sprang hem tidernas första svenska herrguld i terräng-EM i december. Nu har han åkt fast för dopning.
Bild: All Over Press

Tränaren är chockad, största EM-konkurrenten är ledsen, tidigare agenten bryr sig inte. Och efter Robel Fsihas positiva dopningstest kräver turken Aras Kaya att han får sitt terrängguld.

I fredags small det till i svensk idrott igen. För andra gången den här veckan kom nyheten att en svensk har åkt fast i ett dopningstest.

Först var det OS-hoppet Jenny Fransson som figurerade i rubrikerna.Sen kom uppgifterna att Robel Fsiha hade lämnat ett positivt dopningsprov i november.

Fsiha är långdistanslöpare och hans största merit kom tätt inpå att han hade gett testet där det fanns spår av förbjudna preparat. I december sprang Fsiha hem Sveriges första herrguld genom tiderna i terräng-EM.

– EM var verkligen tufft. Jag hade satsat så hårt och allt jag ville vara att vinna. Men det lyckades inte, säger EM-tvåan Aras Kaya till Sportbladet.

När Fsiha ryckte på sista varvet misstänkte Kaya inte att svensken skulle ha sysslat med dopning. Efter beskedet känner han sorg.

– Jag är besviken på killen. Han fuskade när alla andra var rena. Jag hoppas att det blir så att jag får guldet. Han var inte ren, så Europeiska förbundet måste förklara mig som vinnare nu.

"Mått väldigt dåligt"

Fsihas tränare Patrik Melin har tagit emot nyheterna och har uttalat sig i ett skriftligt meddelande.

”Jag vet att det är många som vill höra vad jag har att säga om Robels positiva dopningstest. Sen jag fick beskedet har jag varit chockad och mått väldigt dåligt”, skriver Melin enligt SVT.

Melin säger att han alltid har jobbat mot dopning och att han har försökt få Fsiha att vara försiktig med vad han stoppar i sig.

”Jag har pratat med Robel som vill komma hem och ta med de energidrycker och kosttillskott han använder och få dem analyserade. Jag vill också att han kommer hem. Jag vill kunna prata med honom öga mot öga för att få fler svar. Språkbrister gör att det kan vara svårt att veta om han förstår mina frågor över telefon” skriver Melin.

Fsiha kommer från Eritrea, men fick svenskt medborgarskap 2018.

"Jag bryr mig inte!"

I slutet av förra året – när Fsiha lämnade sitt positiva dopningstest och tog EM-guld – arbetade han med den spanske agenten Juan Pineda, skriver Expressen.

Nu säger Pineda till tidningen att han inte har närmare information om Fsihas fall. Enligt spanjoren, som är en omstridd person i friidrotten, har han inget att göra med svensken.

– Jag bryr mig inte! Även om det var i juni, maj, december, i går som testet togs. Jag bryr mig inte. Vad kan jag säga? Han är inte min atlet.

– Jag vet ingenting om honom. Jag är glad att de tog honom. När antidopningspersoner tar idrottare, då är vi glada. Vi är trötta på fuskare.

Expressen skriver att Hussein Makké blev Fsihas agent efter årsskiftet. Han reagerar med förvåning när han får reda på dopningsnyheten, skriver Expressen.