Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Superhopp av Armand Duplantis – satte nytt världsrekord

Från 2020
Uppdaterad 09.02.2020 10:20.
Armand Duplantis firas av sina konkurrenter efter världsrekordet
Bildtext Armand Duplantis hoppade 617 på lördagskvällen.
Bild: EPA-EFE/TYTUS ZMIJEWSKI

Armand Duplantis hoppar på en helt egen nivå just nu. I Polen slog han till med nytt världsrekord då han klarade 617. Nooralotta Neziri gjorde i sin tur ett starkt lopp på 60 meter häck.

Stavhopparen Armand Duplantis satte tonen direkt i säsongsdebuten tidigare i veckan. I Düsseldorf flög han över sex meter och satte nytt svenskt inomhusrekord.

”Mondo” försökte också på världsrekordhöjden 617 och var nära att klara även den. Men det blev inget världsrekord och därför styrde han vidare mot Polen där jakten fortsatte ikväll.

Och 20-årige Duplantis gav publiken en oförglömlig kväll. Han var högt över ingångshöjden 552 och från 572 var han ensam kvar i tävlingen.

572, 592 och 601 gick också hur lätt som helst med massor med luft mellan kroppen och ribban. Efter 601 valde han sedan att lägga ribban på världsrekordhöjden 617.

Det första försöket gick inte vägen och Duplantis rev med benen på väg upp men i det andra kom världsrekordet.

Ribban darrade en aning men låg kvar och hela arenan exploderade då Duplantis förpassade Renaud Lavillenies tidigare rekord 616 till historien.

De övriga stavhopparna rusade direkt fram till Duplantis för att fira rekordet och sedan löpte han ut till publiken för att krama om sin mamma Helena. Hela arenan gav samtidigt Duplantis en stående ovation.

– Det här är något som jag dröm om sedan jag var tre år gammal. Det är ett stort år som väntar och det här var ett bra sätt att inleda det, säger Duplantis efter sitt världsrekord enligt nyhetsbyrån Reuters.

Armand Duplantis är nu den andre svenske världsrekordhållaren i stavhopp. 1972 hoppade Kjell Isaksson 555 utomhus och hade världsrekordet i några månader.

Tangerat finländskt rekord av Neziri

Häckdamerna var det största glädjeämnet inom finländsk friidrott förra sommaren. Annimari Korte, Nooralotta Neziri och Reetta Hurske radade upp fina resultat.

I år finns det förutsättningar för en ny lyckad sommar. Häckdamerna har redan under inomhussäsongen visat att formen är god.

I dagens tävling löpte både Neziri och Hurske under åtta sekunder på 60 meter häck. Neziri tangerade sitt eget finländska rekord då hon slutade fyra i finalen på 7,97.

Hurske var inte mycket sämre. Hon slutade sexa på 7,99 vilket är nytt säsongsbästa med tre hundradelar.

Diskussion om artikeln