Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eva Wahlström blev av med VM-bältet: Medger att slutet är nära – obesegrade Terri Harper blott andra brittiska dam att bli världsmästare genom tiderna

Från 2020
Uppdaterad 09.02.2020 14:55.
Eva Wahlström.
Bildtext Harper knep bältet av Wahlström.
Bild: /All Over Press

För sjätte gången siktade Eva Wahlström på att försvara sitt WBC-bälte. Den här gången gick det inte vägen. Wahlström åkte på blott sin andra förlust i proffskarriären och världsmästerskapet åkte till Storbritannien. 23-åriga Terri Harper vann matchen – och nu överväger Wahlström om karriären fortsätter eller inte.

Sedan april 2015 har Eva Wahlström fått stoltsera med WBC-titelbältet i superfjädervikt. Fem gånger har hon framgångsrikt försvarat det i titelmatcherna. Efter den sjätte fick hon ändå ge över det till en 16 år yngre brittiska.

Terri Harper var vassare i så gott som hela kampen. I den sista ronden skulle Wahlström ha behövat knocka sin motståndare och fick in några hårda slag men 23-åriga Terri Harper höll ut.

Harper vann till slut med ett enhälligt domarbeslut: 98–91, 99–90, 99–90.

– Tyvärr. Eva var för passiv och blev för stillastående. Hon borde ha varit mer aktiv, kommenterade Viaplays expertkommentator Amin Asikainen i sändningen efter den sista ronden.

Wahlström har ett imponerande saldo under proffskarriären. Gårdagskvällens förlust var hennes andra i karriären. Hon har 23 segrar.

– Harper boxades moget och använde sig av sina egna styrkor, hyllade Asikainen den brittiska motståndaren.

"Ni såg mig just göra historia"

Brittiskan Harper blev blott andra kvinnliga världsmästaren i boxning från Storbritannien. Tidigare hade Nicola Adams hand om WBO-titelbältet i flugvikt.

– Jag är mållös. Ni såg mig just skriva historia, sa Harper i Sky Sports intervju i tv-sändningen och tackade hemmapubliken.

Titelmatchen var bara Harpers tionde i proffskarriären. Hon är fortsättningsvis obesegrad.

– Jag är bara 23 år och jag har gjort det här. Jag har just skrivit historia. Ärligt sagt trodde jag aldrig att jag skulle ta mig så här långt.

Wahlström: "Slutet är nära"

Wahlström var nöjd med matchen efteråt. Allting gick som det skulle men hon fick ändå åka hem utan bältet.

Under söndagen efter den förlorade titelmatchen säger den finländska stjärnboxaren i en telefonintervju till STT att hon nu måste ta en ordentlig funderare på hur karriären fortsätter.

– Jag har redan länge i tankarna bearbetat det faktum att jag kommer att sluta. Slutet är nära. Jag måste fundera i några dagar, säger Wahlström till STT.

Eva Wahlström ler mot kameran
Bildtext Eva Wahlström är i valet och kvalet nu.
Bild: Lehtikuva

Förlusten mot Harper innebär samtidigt att de riktigt attraktiva matcherna blir färre för Wahlström. En faktor som också spelar in.

– Jag är i bra form, både fysiskt och mentalt. Det skulle var roligt att sluta på topp. Få slutar för tidigt, många för sent.

Texten och rubriken uppdaterad klockan 14.45 med Wahlströms kommentarer.

Diskussion om artikeln