Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetsmarknadsparterna grunnar på medlingsbud medan allt fler fabriker drabbas av strejker och lockouter

Från 2020
En skyddshjälm på ett bord i ett industriellt kontrollrum med många skärmar i bakgrunden.
Bildtext Strejk pågår och lockout hotar inom skogsindustrin
Bild: Mårten Lampén / Yle

Behandlingen av den utdragna tvisten inom skogsindustrin fortsätter i dag. Arbetstagarsidan Pappersförbundet och arbetsgivarsidan Skogsindustrin träffas på riksförlikningsmannens kontor klockan 14.

Det var meningen att parterna skulle svara på ett medlingsbud redan på lördag kväll klockan 18 men facket ansåg att tiden var för knapp för att förbundet skulle kunna ta ställning till budet. Förbundet bad om tilläggstid.

Innehållet i avtalsförslaget är inte känt.

I dag väntas knappast någon lösning på konflikten trots att parterna möts hos riksförlikningsmannen. Pappersförbundets ledande organ har sammankallat ett möte på måndag.

Lockout hotar på måndagen

En strejk inom pappersindustrin har pågått sedan måndagen. Den ska pågå fram till den 24 februari. Skogsindustrin svarar med en tre dagar lång lockout som börjar på måndagen.

Tvisten handlar i dagsläget främst om de 24 extra oavlönade timmar per år som konkurrenskraftsavtalet förde med sig, och som facket vill bli av med.

På lördagen blev det också klart att fackförbundet Pro inte godkänner det medlingsbud som lades fram i teknologiindustrins arbetstvist.

Förbundet meddelade att en strejk inleds på måndag. Strejken berör 90 teknologiföretag.

Också teknologibranschen berörs av arbetsgivarens lockout. Den riktas mot medlemmar i Elektrikerförbundet och fackförbundet Pro.