Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Befolkningsförbundet: Anställda med äldre anhöriga som bor långt borta behöver flexibilitet i jobbet

Från 2020
Uppdaterad 09.02.2020 12:58.
Vanhus kahvin ääressä.
Bildtext Befolkningsförbundet efterlyser att arbetsgivare ska främja möjligheterna att ta hand om äldre anhöriga, trots att de bor långt borta.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Att ta han om åldrande föräldrar som bor långt ifrån samtidigt som man jobbar kan vara svårt. Befolkningsförbundet efterlyser lösningar som gör livspusslet lättare för dem som tar hand som äldre anhöriga på distans.

Ett svårt livspussel där man ska få arbetet och familjen att gå ihop är vardag för allt flera människor. Det är inte bara barnfamiljer som behöver stöd av arbetsgivare.

Allt flera arbetstagare bär ansvar för äldre anhöriga som kan bo flera hundra kilometer bort. Oftast är det äldre föräldrar som man tar hand om.

Anna Kokko som är projektchef på Befolkningsförbundet tror att olika lösningar som gör de här arbetarnas liv lättare kommer att bli vanligare på arbetsplatserna. Och behovet för sådana lösningar växer.

– En praktisk lösning är att man gör mera distansarbete. Till exempel så att man reser till en annan ort i slutet av veckan, stannar där över helgen och distansarbetar också på måndag. Samtidigt kan man smidigt sköta olika ärenden för den åldrande anhöriga och också vara närvarande, säger Kokko.

Väntjänst för åldrande som arbetsförmån

Det är redan möjligt att distansarbeta på det här sättet på teleoperatören DNA. Bolaget prövar också en ny arbetsförmån. DNA betalar två tredjedelar och arbetaren de resterande kostnaderna för en väntjänst för arbetstagarens äldre anhöriga.

Väntjänsten besöker den anhöriga en gång i veckan och rapporterar sedan till beställaren om hur hen mår. På de cirka två timmar långa besöken kan den äldre till exempel fika, laga mat eller ta en promenad.

– Vi vill hjälpa vår personal att hitta nya sätt att underlätta vardagen. Vi vill vara familjevänliga mot hela vår personal, inte bara barnfamiljer, säger DNA:s personaldirektör Marko Rissanen.

Två kvinnor går längs en väg med en rullator.
Bildtext Väntjänsten kan till exempel ta en promenad med den äldre. Arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

– En av våra anställda som är med i testet sade i sin feedback att arbetstagaren känner sig lugnare då väntjänsten berättade att den anhöriga mår bra, säger Rissanen.

Idén att pröva väntjänsten kom från personalen då DNA deltog i Befolkningsförbundets program, Familjevänlig arbetsplats. Om arbetstagarna är nöjda med testet blir väntjänstförmånen bestående.

Närståendevårdare på distans behöver stöd på arbetsplatsen

Anna Kokko på Befolkningsförbundet hoppas att alla företag och organisationer ska utveckla egna idéer för att stöda närståendevårdare med anhöriga som bor långt borta.

– Hur kan just den här arbetsplatsen stöda arbetshälsa och ork i arbetet, trots att arbetstagaren bär ansvar för en anhörig som bor långt borta? DNA:s modell är ett gott exempel på hur man kan göra det. Jag minns inte att jag skulle ha hört om liknande projekt tidigare. En del flexibilitet har det ändå funnits i företagen för arbetstagare som tar hand om äldre anhöriga.

På Befolkningsförbundet tror man att företagen börjar se de behoven som anställda som sköter om äldre anhöriga som bor långt borta har, trots att få arbetsgivare har börjat lösa problemen.

Lika tungt som att ta hand om små barn

Företag har traditionellt erbjudit personalförmåner för småbarnsföräldrar.

Men behovet för förmåner från både samhället och arbetsgivarna för dem som sköter om äldre anhöriga som bor långt borta är stort. I takt med att befolkningen åldras växer behovet för hjälp.

– Vi har allt flera arbetstagare som själva åldras och sköter om sina äldre anhöriga. Många bildar familj också allt senare. En fyrtioårig arbetstagare kan sköta om både äldre anhöriga och småbarn, säger Kokko.

Artikeln är en översättning av Maarit Aulasmaas artikel Väestöliitto toivoo etuja työntekijöille, joilla on kaukana asuva iäkäs omainen – DNA:ssa voi jo käyttää etätyömahdollisuutta tai ystäväpalvelua publicerad först av Yle Uutiset den 9.2.2020.

Diskussion om artikeln