Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Elavbrott och hundratals inställda flyg – nu når vinterstormen Finland

Från 2020
Uppdaterad 09.02.2020 23:15.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kraftig storm slog till mot Storbritannien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Stormvindar drog in över delar av Europa och Skandinavien under söndagen. I Finland har stormvarningar utfärdats i nästan alla havsområden. På söndagskvällen var nästan 12 000 hushåll utan el på sydvästkusten och i Åbotrakten.

Den häftiga vinterstormen som drog in över Europa på söndagen har gjort livet svårt i flera länder. Hundratals flyg måste ställas in bland annat i Amsterdam, Bryssel, Frankfurt, Berlin och i Düsseldorf.

Det är samma storm som redan tidigare under söndagen fick Storbritannien och Irland på knä med inhiberade tåg och flyg, fallna träd, elavbrott och inställda sportevenemang som följd.

Stormområdet drog vidare till Frankrike, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Schweiz och till Skandinavien. Stormen når Finland natten till måndag.

Stormen rasade över Storbritannien

Stormen nådde Storbritannien och Irland redan tidigt på söndagen. I Irland var 14 000 hem och affärsbyggnader utan ström och i östra England var över 30 000 hem strömlösa.

Som värst blåste stormvindarna över 40 meter i sekunden i Aberadon i Wales. I Wet Sleddale Reservoir i Lake District i nordvästra England mättes en nederbörd på över 150 millimeter.

Storm, oväder, England
Bildtext I Storbritannien har stormen fått namnet Ciara
Bild: AFP / Lehtikuva
Storm, oväder, England
Bildtext Stormen har lett till översvämningar på många håll i England
Bild: AFP / Lehtikuva
Storm, oväder, England
Bildtext Gäller att hålla i hatten
Bild: /All Over Press

Orkanvarning i Jylland

På den danska västkusten i Jylland råder orkanvarning och varning för högt vattenstånd. I resten av Danmark råder stormvarning.

Trafiken på Öresundsbron och också andra broar har begränsats, och flera flygavgångar har inhiberats som en säkerhetsåtgärd. Bland annat har det skandinaviska flygbolaget SAS ställt in fyra avgångar mellan Kastrup och London-flygplatsen Heathrow.

Också fartygstrafiken drabbas. Stenaline som trafikerar rutten Frederikshavn och Göteborg meddelar om inställda turer, liksom också Scandlines som kör rutten Gedser-Rostock i Tyskland.

Från Jylland har under dagen rapporterats om farligt höga vågor, och folk uppmanas att inte röra sig ute. En kvinna och hennes barn ska enligt Danmarks Radio ha räddats då de svepts iväg av en jättevåg.

Vattenståndet kan stiga rekordhögt på norska västkusten

I Norge har varningar för hård vind och högt vattenstånd utfärdats för hela västkusten - från Kristiansand i söder till Vardø i norr. Många fjällövergångar i södra Norge har stängts inför det annalkande ovädret.

Meteorologer befarar att vattenståndet kan bli rekordhögt i till exempel Bergen, med rejält över 2 meter över det normala. Där har brandväsendet börjat placera ut sandsäckar för att stoppa vattenmassorna.

- Vi har lite tid, och vi gör vad vi kan. Det är trots allt havet som forsar in här, säger insatsledaren Jan Aase till NRK.

I Sverige har stormen slagit hårdast i landets södra och västra delar. Tusentals hushåll är strömlösa.

Flyg ställs in runtom i Europa

Runtom i Europa har flyg inhiberats. Till och från flygplatsen i Frankfurt har ett hundratals flygturer ställts in bara i dag, och på Schipol i Amsterdam har 120 avgångar ställts in. I Nederländerna har folk uppmanats hålla sig inomhus.

I rekordfart över Atlanten

Ett British Airways-plan har tack vare jetströmmen kommit i rasande fart över Atlanten. Resan från New York till London tog under 5 timmar då den i allmänhet brukar ta över 6 timmar i anspråk.

Men - i andra riktningen över Atlanten - tar resan längre tid än normalt. Enligt Yles meteorolog Seija Paasonen kan resan ta upp till 7 timmar i den rådande väderleken.

Stormvarning på de västra sjödistrikten

Meterorologiska institutet här hemma utfärdar stormvarning på Norra Östersjön, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydlig till sydvästlig storm 23 meter per sekund. På östra Finska Viken blåser sydlig storm 21 meter per sekund.

Meteorologen varnar också för svår sjögång på Norra Östersjön, Ålands hav och Bottenhavet. Där kan den signifikanta våghöjden överstiga fem meter.

Det varnas också för högt vattenstånd i Skärgårdshavet.

Rättelse klockan 17:30: Flygrekordet slogs av British Airways, inte Norwegian som det tidigare stod i artikeln.

Diskussion om artikeln