Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt bud i tvisten inom skogsindustrin - oklart vad budet innehåller

Från 2020
Uppdaterad 09.02.2020 15:28.
riksförlikningsman Vuokko Piekkala
Bildtext Riksförlikningsman Vuokko Piekkala gör nytt försök att få slut på skogsindustritvisten
Bild: Lehtikuva

Ett nytt medlingsbud har getts i den utdragna tvisten inom skogsindustrin. Riksförlikningsmannen vill ha parternas svar före klockan 14 på måndag.

Det är det andra medlingsbudet i tvisten mellan Pappersförbundet och Skogsindustrin rf.

Senare kom en rättelse: Parterna ska svara före klockan 14 på måndagen - inte 13. Bägge parter har lovat besked inom utsatt tid.

Natten till lördagen gavs det första avtalsförslaget, och riksförlikningsmannen ville ha svar på lördag kväll klockan 18.

Arbetstagarsidan Pappersförbundet bad emellertid om mer tid för att behandla budet. Pappersförbundets ledande organ samlas i morgon bitti till förhandlingar om läget.

Lockout hotar på måndagen

En strejk inom pappersindustrin har pågått sedan måndagen. Den ska pågå fram till den 24 februari. Skogsindustrin svarar med en tre dagar lång lockout som börjar på måndagen.

Tvisten handlar i dagsläget främst om de 24 extra oavlönade timmar per år som konkurrenskraftsavtalet förde med sig, och som facket vill bli av med.

På lördagen blev det också klart att fackförbundet Pro inte godkänner det medlingsbud som lades fram i teknologiindustrins arbetstvist.

Förbundet meddelade att en strejk inleds på måndag. Strejken berör 90 teknologiföretag.

Också teknologibranschen berörs av arbetsgivarens lockout. Den riktas mot medlemmar i Elektrikerförbundet och fackförbundet Pro.

Diskussion om artikeln