Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Premiärminister Leo Varadkar blev offer för sin egen framgång och nu har Sinn Féin tagit ett kliv in i maktens finrum

Från 2020
Bild av Leo Varadkar, Irlands premiärminister. På bilden även Rikhard Husus kommentarsstämpel
Bildtext Rikhard Husu följer det irländska valet när tre partier ligger jämnstarka i toppen, enligt de prognoser som finns att tillgå.

Väljarna belönade inte Fine Gael-ledaren Leo Varadkar för hans insatser i brexitförhandlingarna och Irlands starka ekonomiska tillväxt. Varadkars oförmåga att tackla den skriande bostadsbristen spelade Sinn Féin i händerna, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

En vallokalsutfrågning som gjordes igår kväll ger ingen klar bild av vem som blir störst i Irlands parlament.

Konservativa regeringspartiet Fine Gael, centerhögerpartiet Fianna Fáil och vänsternationalistiska Sinn Fein får alla ett stöd på 22 procent.

Det irländska valsystemet ger väljarna möjlighet att rangordna kandidater i preferensordning.

Rösträkningen är därför tidskrävande och det är möjligt att vallokalsundersökningen som utgår från väljarnas första preferenser inte ger en exakt bild av hur många platser partierna kommer att få i parlamentet.

Brexit ingen valtrumf

Resultatet är icke desto mindre en besvikelse för Fine Gael-ledaren och sittande premiärministern Leo Varadkar som hoppades att väljarna hade belönat honom för hans roll i brexitförhandlingarna.

Brexitfrågan har ändå haft en undanskymd roll i valrörelsen. I
stället har väljarna efterlyst mer satsningar på infrastruktur, hälsovård och en lösning på den skriande bristen på bostäder.

En utbredd tolkning i morgonens tidningar är att Fine Gael fallit offer för sin egen framgång.

Löften om bostäder tilltalar unga väljare

Att Irland haft den starkaste tillväxten i EU är inget väljarna tackar Fine Gael för. I stället vill väljarna veta hur det kommer sig att det är lättare att få ett jobb än en bostad i Irland.

Bostadsfrågan är speciellt angelägen för unga irländare. Många av dem har röstat på vänsternationalistiska Sinn Féin som byggt sin kampanj på vidlyftiga löften om fler bostäder och mer offentliga investeringar.

Överlag är Sinn Féins framfart det stora utropstecknet i den irländska valrörelsen. Ingen kunde på förhand förutse det uppsving partiet upplevt under de senaste veckorna.

Beskrivande är att partiet endast nominerat kandidater i en del av valkretsarna, eftersom man inte räknat med ett så här högt stöd. Detta kan ha en negativ inverkan på antalet mandat som partiet får i Irlands underhus Dáil.

Dan O'Brien vid Irlands institut för utrikesfrågor ser Sinn Féins framgång som ett led i global trend där politiken blivit mer svårförutsägbar då allt fler väljare överger den den politiska mitten.

- Vi går igenom en period av förändring av förändring i Europa och Irland. Det är osäkert vad väljarna vill och vad som driver detta ombytliga väljarbeteende, säger O'Brien i en intervju för Yle.

Sinn Féin har lämnat marginalen

Såväl Fine Gael som oppositionspartiet Fianna Fáil har på förhand uteslutit ett regeringssamarbete med Sinn Féin eftersom man anser att partiet inte gjort upp med sitt förflutna som en politisk gren till terrororganisationen IRA.

Väljarna är däremot splittrade i frågan. Hälften av de tillfrågade i gårdagens vallokalsundersökning anser att det är fel av de traditionella maktpartierna Fine Gael och Fianna Fáil att utesluta Sinn Féin.

Det är möjligt att regeringsdörren inte denna gång öppnas för Sinn Féin. Hotet från vänster kan få de konservativa rivalerna Fine Gael och Fianna Fáil att närma sig varandra i de kommande regeringsförhandlingarna.

Men klart är att partiet tagit ett stort kliv från den politiska marginalen till maktens finrum. Detta kommer att få långsiktiga följder för politiken i Irland.

Diskussion om artikeln