Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Schweiz röstar för lag som förbjuder hbtq-diskriminering

Från 2020
En person går förbi en stor valaffisch med en bild på en kvinna med svart tejp över munnen.
Bildtext Det nationalkonservativa folkpartiet SVP:s valreklam med partiets Europaparlamentariker Celine Amaudruz. Affischen ber väljarna rösta mot lagen och hävdar att den kommer att leda till censur.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Schweiz har befolkningen i en folkomröstning i dag sagt ja till en lag om att förbjuda diskriminering på grund av sexuell läggning.

63 procent av väljarna har godkänt lagförslaget som syftar till att skydda hbtq-personer från diskriminering. Stödet för lagförslaget var störst i Genève, där tre av fyra röstade för det.

I endast tre av Schweiz 26 kantoner, landsbygdsorterna Appenzell Innerrhoden, Schwyz och Uri, röstade majoriteten mot förslaget.

– Det här är en historisk dag. Det här ger en magnifik signal till alla som har blivit utsatt för diskriminering, säger Mathias Reynard, politisk sakkunnig för Socialdemokraterna, till tv-kanalen RTS 1.

Det schweiziska parlamentet röstade redan år 2018 för att utvidga den dåvarande diskrimineringslagstiftningen, men kritikerna, som tror att lagen kommer att begränsa yttrandefriheten, krävde en folkomröstning.

Alla av Schweiz största partier utom det nationalkonservativa folkpartiet SVP har ställt sig bakom lagförslaget.

Andra former av diskriminering förbjudna sedan tidigare

Den nya lagen förbjuder inte till exempel homofobiska kommentarer inom familjen eller bland vänner. Lagen förbjuder att offentligt svartmåla, sporra till våld mot eller diskriminera mot någon på grund av personens sexuella läggning.

Aktivisten Jean-Pierre Sigrist, grundare till en förening för homosexuella lärare, säger till AFP att den nya lagen kanske kunde ha hindrat honom från att bli misshandlad utanför en bar i Genève fyra årtionden sedan.

– Och jag hade kanske inte blivit utskrattad när jag gick till polisen, sa 71-åringen och tillägger att han hoppas att reformen kommer att stävja den växande intoleransen mot homosexuella.

Schweiz har till skillnad från de flesta länder i Västeuropa inte haft en lag som förbjuder trakasserier och diskriminering av hbtq-personer.

Diskriminering på grund av religiös tillhörighet eller etnicitet är redan förbjuden också i Schweiz.

Diskussion om artikeln