Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den allvarliga sjukdomen satte inte stopp för proffskarriären – Jesper Engström fortsätter på toppnivå, nu i FC Inter

Från 2020
Uppdaterad 09.02.2020 23:38.
Jesper Engström
Bildtext Jesper Engström trivs bra i Åbo och med nya klubben FC Inter.
Bild: Andy Ödman/Yle

Jesper Engström har bytt Vasalaget VPS mot FC Inter och Åbo. Främsta orsaken till flytten var att VPS i höst degraderades till division ett och Engström ville fortsätta karriären på liganivå. Bakom sig har han en lång karriär med både med- och motgångar.

Jesper Enström är nöjd med tillvaron. Han säger att Åbo verkar vara en trevlig stad som man säkert har lätt att trivas i, även om han inte hunnit bekanta sig särskilt mycket med staden ännu eftersom han hittills mest har rört sig mellan nya lägenheten och fotbollsstadion i Kuppis.

Vöråbördige Engström känner sig också välkommen i sin nya klubb.

- Allt känns bra med nya klubben och stämningen är bra. Vi har nu i cup-matcherna spelat med en fembackslinje som jag är van vid från VPS och tanken är att jag ska fortsätta spela som ytterback på vänsterkanten och det trivs jag med.

Jesper Engström med bollen
Bildtext Jesper Engström har varit given i VPS backlinje flera säsonger.
Bild: All Over Press

Cancern kom som en chock

Engström började spela på liganivå i VPS år 2011 och två säsonger senare, år 2013, fick den då 21-årige vänsterbacken en tragisk diagnos - han hade drabbats av cancer.

- Allting började med ryggbesvär sommaren 2012 och jag var på en massa undersökningar men man kom inte fram till vad smärtorna beror på. Till sist hittade man vid en magnetröntgenundersökning en fettmassa på en nerv från vilken smärtan kom och i samband med det så hittade läkarna förstorade lymfkörtlar i min vänstra armhåla och man kunde konstatera att jag hade lymfkörtelcancer.

- Det var givetvis en stor chock för mig. Jag hade ju idrottat hela livet och levt sunt och hade nog aldrig förväntat mig att jag skulle drabbas av någon allvarlig sjukdom.

Hur kom du över chocken och hur klarade du av att gå vidare efter beskedet?

- En stor orsak var nog att jag orkade hålla mig kvar inom fotbollen. Jag var på cellgiftbehandlingar varannan vecka och efter dem vilade jag två dagar och efter det var jag med på träningar och till och med matcher.

- En annan viktig sak för mig var stödet jag fick av nära och kära och det stora stödet jag även fick av mina lagkamrater och av fotbollsfansen. Det kom meddelanden från fotbollsintresserade i hela Finland som skrev till mig att kämpa på, det hjälpte nog mig väldigt mycket.

Njuter av de små sakerna i livet

Idag är Engström friskförklarad och endast en rutinundersökning i anslutning till cancern återstår. Det som sjukdomen har lärt honom är att njuta av livet och vara tacksam för varje dag man får och att också njuta av de små sakerna i tillvaron.

- Jag lever livet dag för dag och tar inte stress för allting utan försöker i stället njuta av de små sakerna i livet också.

Hur ser du på årets ligasäsong?

- Inter klarade sig bra i fjol och jag ser ingen orsak till att det inte skulle gå bra i år också. Vi har många nya bra spelare men tränarstaben är den samma så det går nog bra.

- Derbyna mot mot TPS blir fina evenemang, hoppas det kommer mycket folk och att Inter vinner dem.

Diskussion om artikeln