Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska kristdemokrater i intern strid på grund av kontroversiellt val av regeringschef

Från 2020
CDU-ledaren står vid ett poedium.
Bildtext - Man har gått emot alla rekommendationer, krav och vädjanden från partiledningen, kommenterade CDU-chefen Annegret Kramp-Karrenbauer valet av Kemmerich förra veckan.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Tyskland står kristdemokraterna och i synnerhet partiets ordförande Anngret Kramp-Karrenbauer igen under kritik. Bakom det här ligger valet av ny regeringschef i delstaten Thüringen, där avgörandet kom att fällas av högerextrema AfD:s röster.

Kristdemokraterna borde inte ha röstat för samma kandidat som AfD, lyder kritiken.

Kristdemokraternas partichef Annegret Kramp-Karrenbauer har efter valet i onsdags flera gånger tagit avstånd från att hennes CDU tillsammans med AfD röstade på den liberale kandidaten Thomas Kemmerich.

– Det här var emot rekommendationerna inom partiet och det borde ha stått klart för alla att AfD försöker utnyttja valet för sina egan syften, säger Kramp-Karrenbauer.

Hon och flera andra inom partiledningen vill nu att nya val ska ordnas i Thüringen.

Delstats-CDU backar starkt

Nyval är ändå något som CDU-chefen i Thüringen Mike Mohring till varje pris vill undvika.

Mohring och hans partikamrater i delstaten håller fast vid att man inte har gjort några fel och inom partiet delas den här åsikten av många inom den konservativa falangen.

Genom att rösta för liberalernas Thomas Kemmerich, vilket alltså också AfD gjorde, förhindrade man ett förnyat samarbete mellan vänsterpartiet Die Linke, socialdemokraterna och de gröna, lyder motiveringen.

Att kristdemokraterna i Thüringen inte vill ha nyval förklaras också med opinionsmätningarna.

I en färsk mätning tappar CDU i Thüringen nästan tio procentenheter på grund av skandalen. Det här efter att man redan i delstatsvalet i oktober backade med över tio procentenheter.

Merkel igen vid rodret

Striden mellan CDU i Thüringen och resten av partiet har i vilket fall som helst redan lett till att man öppet frågar sig om partichefen Kramp-Karrenbauer har kontroll på sitt folk och överhuvudtaget den avgörande makten inom partiet.

Socialdemokraterna, som sitter i den tyska regeringen tillsammans med CDU, krävde redan i lördags ett krismöte för att få situationen inom CDU klarlagd.

Man ville också att kristdemokraterna förklarar hur det egentligen står till med relationerna till det åtminstone delvis högerextrema AfD.

Konkreta resultat av mötet var att man igen från CDU-håll slogs fast att det inte under några omständigheter kommer till ett samarbete med AfD.

Thomas Kemmerich tittar åt sidan och står framför en mikrofon. I bakgrunden syns en flagga mot en ljusblå vägg.
Bildtext Det liberala FDP:s Thomas Kemmerich valdes till posten var endast möjligt med hjälp av högerextremisters röster.
Bild: AFP / Lehtikuva

Samtidigt med mötet meddelade också den valde regeringschefen Kemmerich att han avgår.

Under mötet ska det framför allt ha varit förbundskansler Angela Merkel som försökte få ordning på situationen.

Också av den här anledningen ses Kramp-Karrenbauers position inom partiet som starkt försvagad, det här under just det år som hon vill bli utsedd till CDU:s förbundskanslerskandidat i valet nästa år.

Hur det nu går med den saken och om hon överhuvudtaget längre har en möjlighet att efterträda Merkel är en helt öppen fråga.