Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sinn Féin kräver plats i regeringen efter rekordframgång i irländska valet

Från 2020
Uppdaterad 10.02.2020 06:34.
En massa människor som jublar och viftar med händerna.
Bildtext Sinn Féins ledare Mary Lou Mcdonald jublade i Dublin på söndagen.

Vänsternationalistiska Sinn Féin kräver att få plats i Irlands nästa regering, efter tidiga valresultat som visar att partiet är det mest populära i landet. Det är historiskt för Sinn Féin som tidigare var sammankopplat med IRA:s terror.

På måndagen fortsätter rösträkningen efter parlamentsvalet i Irland, men när alla förstahandsröster är räknade har Sinn Féin fått 24,5 procent av dem.

Regeringspartiet, premiärminister Leo Varadkars högerliberala Fine Gael fick 22,2 procent av förstahandsrösterna och det borgerliga oppositionspartiet Fianna Fail 20,9 procent.

Det irländska valsystemet är komplicerat och innebär att väljarna får rangordna flera kandidater på röstsedeln. Det kan ännu ta ett par dagar innan slutresultatet är klart.

Sinn Féin hade inte väntat sig en så här stor framgång och ställde bara upp 42 kandidater i söndagens val. Det kommer också att påverka slutresultatet och medföra att partiet inte får flest av de 160 parlamentsplatserna.

Rösträkning i Dublin på söndagen. Rösträkningen återupptas på måndagen och kan fortsätta ännu i ett par dagar.
Bildtext Rösträkning i Dublin på söndagen. Rösträkningen återupptas på måndagen och kan fortsätta ännu i ett par dagar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Men Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald talade om "en revolution" och glädjen bland partiets anhängare var stor.

– Det här är sannerligen ett historiskt val, det har förändrat det politiska landskapet. Det här är bara början, sade partiledare Mary Lou McDonald vid rösträkningscentret i Dublin på söndagen.

McDonald sade att Sinn Féin kommer att diskutera regeringsbildning med alla partier och tycker att de andra partierna borde göra lika.

– Jag accepterar inte att vårt parti – ett parti som nu representerar en fjärdedel av väljarkåren – utelämnas. Jag tycker det vore fundamentalt odemokratiskt.

Anhängare till Sinn Féin firade partiets framgång under en valvaka i Dublin.
Bildtext Anhängare till Sinn Féin firade partiets framgång under en valvaka i Dublin.

Senare under kvällen sade hon sig vilja bilda regering, exempelvis med de Gröna och med mindre vänsterpartier, men det alternativet bedöms som ytterst osannolikt.

De båda etablerade partierna Fine Gael och Fianna Fail har, åtminstone tidigare, sagt nej till samarbete med Sinn Féin, på grund av dess historiska IRA-koppling.

"Har nu ett trepartisystem"

Det kan alltså dröja ett bra tag innan slutresultatet av det irländska valet är klart. Enligt den prognos som bland annat The Guardian citerar kan Sinn Féin få 36 parlamentsplatser, i jämförelse med de 22 platser som partiet nu innehar.

På grund av valsystemet och för att partiet ställde upp bara 42 kandidater väntas både Fine Gael och Fianna Fail få fler mandat än Sinn Féin.

Resultatet pekar mot att någon form av koalitionsregering är oundviklig, eventuellt med Sinn Féin som en nyckelspelare i förhandlingarna, men partiet kan också spelas ut helt och hållet.

I värsta fall lyckas man inte få till stånd en livsduglig regeringskoaliton och då kan det bli nyval.

Irlands premiärminister Leo Varadkar röstade själv i Dublin på söndagen.
Bildtext Irlands premiärminister Leo Varadkar röstade själv i Dublin på söndagen.

– Det verkar som om vi nu har ett trepartisystem. Det kommer att göra det svårt att bilda regering, sade Fine Gales partiledare, premiärminister Leo Varadkar.

Leo Varadkar upprepade på söndagen att samarbete med Sinn Féin inte är ett alternativ, men att Fine Gael kan tänka sig förhandla med andra partier. Fianna Fáils ledare Micheál Martin däremot verkade lämna dörren aningen på glänt för samarbete.

– Vår politik och våra principer har inte förändrats på en natt. Men det som är viktigt är att vårt land kommer först, sa Martin.

Källor: Reuters, AFP, The Guardian, BBC

Diskussion om artikeln