40 år skiljer de hetaste förhandsfavoriterna åt – Sanders och Buttigiegs kampanjer återspeglar sprickan inom demokraterna
Efter det kaotiska valet i Iowa riktas blickarna mot New Hampshire i nordöstra USA. Bernie Sanders är favorit i tisdagens primärval men utmanas åtminstone av demokraternas unga komet, borgmästaren Pete Buttigieg.
New Hampshire, USA.
Klockan är åtta på morgonen men den lilla puben i centrum av Manchester är fylld till bristningsgränsen av Bernie Sanders supportrar och gräsrotsaktivister.
Det är dags att planera dagens kampanjarbete.
John Raccatore har frivilligjobbat för kampanjen från och med årsskiftet.
Han gillar Sanders budskap om att alla amerikaner bör ha tillgång till hälsovård och en chans att studera vid universitetet utan att drunkna i skulder.
– Det är väl lite som i de nordiska socialdemokratierna? Bernie har fått oss att inse att vi inte är galna som vill ha sådana förändringar.
Raccatore är ung liksom de flesta i lokalen. Det är ingen slump. Sanders är den för tillfället överlägset mest populära demokratiska kandidater bland unga väljare.
Historieläraren Bill Conners har tagit med sig sin skolklass från Philadelphia till New Hampshire och Manchester.
Han vill ge eleverna chansen att följa med presidentkandidaternas kampanjer på nära håll.
Själv flaggar Conners för Sanders.
– Han står för ett rättvist samhälle som vi alltid jobbat för att uppnå i USA men aldrig riktigt lyckats med.
Vad tror du skulle förändras i USA om Bernie Sanders väljs till president?
– Det beror på senaten. Om demokraterna vinner majoritet i senaten och vi har Bernie i Vita huset så tror jag vi kan reparera en stor del av den skada som den nuvarande presidenten orsakat här hemma och i utrikespolitiken.
Bernie Sanders fick flest röster i det kaotiska nomineringsvalet i Iowa, men förlorade kampen om delegater med minsta marginal till Pete Buttigieg.
I motsats till Iowa röstar man i New Hampshire på “traditionellt” vis med valsedel.
Sanders – som med bred marginal segrade över Hillary Clinton just i New Hampshire för fyra år sedan – går in som storfavorit enligt de sista mätningarna.
Men ovissheten är stor, då upp till hälften av väljarna ännu inte är säkra på hur de tänker rösta.
Sandersaktivist: Jag vill ha land som jag inte måste skämmas för
På väggen hemma i sitt vardagsrum har Elizabeth Ropp ett fotografi från valkampanjen 2016, där hon poserar bredvid Bernie Sanders.
Fyra år senare är engagemanget intakt. Idag har hon stigit upp tidigt för att knacka dörr och träffa väljare.
– Jag hoppas hinna med ungefär fyrtio hushåll idag.
Jag vill ha ett land som jag inte behöver skämmas för. Ett land som erbjuder alla rätten till vård och utbildningsmöjligheter utan att det leder till en skuldspiral. Och ett land som inte låser in invandrare i burar vid den södra gränsen.
Minusgrader och en ledig dag är för Ropp ingen ursäkt att stanna hemma.
– Jag vill ha ett land som jag inte behöver skämmas över. Ett land som erbjuder alla rätten till vård och utbildningsmöjligheter utan att det leder till en skuldspiral. Och ett land som inte låser in invandrare i burar vid den södra gränsen.
År 2004 säger sig Ropp ha röstat på John Kerry och år 2008 på Barack Obama i primärvalet.
– Men Obama visade sig ju inte vara så progressiv som jag hoppats på, säger Ropp.
I det politiska språkbruket i USA uppfattas en “progressiv” politiker som någon som representerar den politiska vänstern.
Barack Obama är fortfarande mycket populär hos demokratiska väljare, men bland vissa Sandersanhängare är bilden idag inte odelat positiv.
De är besvikna och tycker att Obama gjorde alltför många eftergifter till republikanerna och inte förde en tillräckligt vänsterorienterad politik.
Filmregissören Michael Moore gör kampanj för Bernie Sanders: "Bernie talade för gayrättigheter innan vi ens kände till att sådana fanns"
På eftermiddagen håller Bernie Sanders ett kampanjevenemang i staden Rochdale.
På scenen står också filmregissören och dokumentaristen Michael Moore, en av Sanders mest synliga anhängare.
Hans tal handlar om att lyfta fram ett av Sanders främsta trumfkort i anhängarnas ögon: ett konsekventa politiska budskap som inte förändrats nämnvärt över flera decennier.
– Bernie talade för gayrättigheter redan år 1972. Redan 1972, folks! Det var innan vi ens kände till sådana fanns! hojtar Moore inför en förtjust publik.
Sanders eget tal kretsar kring numera välbekanta kampanjteman: offentlig hälsovård för samtliga amerikaner, en lagstadgad minimilön på 15 dollar per timme, höjda lärarlöner och en kostnadsfri universitetsutbildning.
Sanders är också en stark anhängare av det ambitiösa klimatprogrammet Green New Deal, som efterlyser satsningar i hundramiljardsklassen för att bekämpa klimatförändringen under de kommande decennierna.
– Som president kommer jag att leda kampen mot klimatförändringen i världen, säger Sanders till rungande applåder.
Medvind för “Mayor Pete”: “Jag skulle älska att se honom utklassa Trump i debatterna”
Efter en delvis överraskande seger i Iowavalet för en vecka sedan har Pete Buttigieg, tidigare borgmästare i Indianastaden South Bend, medvind i gallupundersökningarna.
På söndagen köar nästan tvåtusen personer in för att se “Mayor Pete” tala i den lilla staden Nashua i New Hampshire
I förhandsmätningar har Buttigieg seglat upp som Sanders främsta utmanare.
Det är inte bara en åldersskillnad på 40 år skiljer mellan kandidaterna.
Det två kampanjerna återspeglar samtidigt den ideologiska skiljelinjen inom demokraternas parti.
Medan senatorn Sanders är en självutnämnd demokratisk socialist har Buttigieg försökt profilera sig som en mittendemokrat som inte marinerats i Washingtons politiska maskineri.
– Jag vägrar tro att det enda vi kan välja emellan är status quo eller en politisk revolution, säger Buttigieg inför en hurrande publik.
Buttgieg säger sig vilja reformera hälsovården “utan att ha en plan som saknar prislapp”.
Han vill låta privata sjukförsäkringar utgöra del av vårdpusslet också i fortsättningen och välkomnar i motsats till Sanders kampanjdonationer också från rika miljardärer.
I fredagens tv-debatt mellan sju demokratiska toppkandidater fick Buttigieg stå i skottgluggen. Konkurrenterna med Joe Biden och Amy Klobuchar spetsen kritiserade den 38-åriga borgmästaren för bristande erfarenhet.
Väljaren Mike Crowley säger sig luta mot att rösta på Buttigieg på tisdag.
– Visst är han oerfaren. Men mannen som just nu är i Vita huset är också oerfaren och Buttigieg skulle nog göra ett långt bättre jobb än han.
Läraren Karen Miranda har kommit tillsammans med kollegan Marsha Downey för att se Buttigieg.
– Hans temperament är raka motsatsen till Trump. Han är lugn och samlad och jag skulle älska att se hur han utklassar Trump i tv-debatterna, säger Miranda.
Kampen om segern i New Hampshire ser åtminstone på förhand alltså ut att föras mellan kandidatfältets yngsta och äldsta namn.