Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Teknologibranschens parter enades i natt, tusentals hushåll strömlösa efter stormen Ciara, sydkoreansk film gjorde historia på Oscarsgalan

Från 2020
Närbild på fru Park (Yeo-jeong Jo) som ser förskräckt ut.
Bildtext Parasit har beskrivits som en film som är obekväm att se och samtidigt vill man inte att den skall ta slut.
Bild: Future Film

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Teknologiindustrin och fackförbundet Pro har nått en överenskommelse om ett nytt kollektivavtal i natt. Förbunden ska ännu godkänna avtalet och fortsätter diskutera innehållet i dag. Därefter går man ut med närmare information om avtalet. Fackförbundet Pro har ändå inlett en strejk, som planerat.

Stormen Ciara har nått Finland i natt och som bäst är över 10 000 hushåll utan el. På Åland saknar över 2000 hushåll el. Den häftiga vinterstormen som drog in över Europa igår har gjort livet svårt i flera länder: hundratals flyg måste ställas in bland annat i Amsterdam, Bryssel, Frankfurt, Berlin och i Düsseldorf.

Finländska mobilspelsföretag tjänar pengar på en modell som har koppling till penningspel och skuldsättning. Modellen som globalt drar in flera miljarder euro ligger också i en juridisk gråzon. Men finländska myndigheter ingriper inte.

Allt fler människor jobbar deltid, snuttjobbar eller har nollavtal och får inte den sjukvård och de läkarbesök som arbetsgivare erbjuder övrig personal. Många av dem är tvungna att sköta sina sjukdomar på hälsostationen eller privat, eftersom de inte får gå till företagsläkaren. Det exakta antalet vem som i sina arbetsförhållanden går miste om hälsovården vet man ändå inte.

Utrikes:

I natt delades filmindustrins mest prestigefyllda priser ut vid den årliga Oscarsgalan i Los Angeles. Det blev en historisk kväll för sydkoreanska filmmakaren Bong Joon-ho, vars satiriska thriller Parasit vann bland annat priset för årets bästa film. Joaquin Phoenix och Renée Zellweger utsågs till årets bästa skådespelare.

I Irland fortsätter rösträkningen efter gårdagens parlamentsval, men det står nu klart att vänsternationalistiska Sinn Féin gjort ett rekordresultat. När alla förstahandsröster är räknade har Sinn Féin fått 24,5 procent av rösterna, medan de två borgerliga partierna fått drygt 22, respektive drygt 20 procent.

I Tyskland står kristdemokraterna och i synnerhet partiets ordförande Anngret Kramp-Karrenbauer igen under kritik. Orsaken är valet av ny regeringschef i delstaten Thüringen, där avgörandet kom att fällas av högerextrema AfD:s röster. Striden mellan CDU i Thüringen och resten av partiet har lett till att man öppet frågar sig om partichefen Kramp-Karrenbauer har kontroll på sitt folk och överhuvudtaget den avgörande makten inom partiet.

Dagens väder

I dag förekommer allmänt regn, blötsnö eller snö. Det är mest 0 till +3 grader, i norra Lappland en aning kallare.

Den sydliga vinden är inledningsvis kraftig, i vindbyarna över 20 meter per sekund. Väglaget är dåligt i öster och norr.

Till havs varnas för hårda, sydliga till sydvästliga vindar mellan 15 meter per sekund på Saimen, till uppemot 19 meter per sekund på de övriga sjödistrikten.

Dessutom varnas för svår sjögång med över 5 meter höga vågor och högt vattenstånd på Skärgårdshavet och Bottniska viken.

Diskussion om artikeln