Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europas och USA:s gemensamma rymdsond sköts upp för att utforska solen

Från 2020
Uppdaterad 10.02.2020 11:04.
Programmet är inte längre tillgängligt
Europas solsatellit Solo ska studera solen i nära omlopp - på bara 42 miljoner kilometers avstånd - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

USA och den Europeiska rymdorganisationen ESA har skjutit upp den gemensamma rymdsonden Solar Orbiter som ska utforska solen. Den obemannade sonden som har tillverkats i Europa sköts upp med en amerikansk raket från rymdstyrelsen NASA:s rymdbas Cape Canaveral i Florida.

ESA fick kontakt med sonden kort efter uppskjutningen, vilket innebär att dess solpaneler fungerar som de bör. Det är ESA som bär ansvaret för själva sonden och operationerna i rymden.

- Jag tycker att det var helt perfekt. Plötsligt kändes det som om man vore sammankopplad med hela solsystemet. Du är här på jorden och skjuter iväg något som kommer nära solen, säger forskaren Daniel Muller vid ESA.

Solar Orbiter ska förhoppningsvis fungera i nio år. Den används bland annat för att undersöka solutbrott, solvinden och det interplanetära magnetfältet i solens korona.

Forskarna är särskilt intresserade av solutbrott som kan påverka radarsystem, radionätverk och till och med slå ut satelliter.

- Tänk er om ens hälften av våra satelliter skulle förstöras. Det skulle innebära en katastrof för mänskligheten, säger forskaren Matthieu Berthomier vid Plasma Physics Laboratory i Paris.

Solar Orbiter som förhoppningsvis fungerar i nio år, når sin observationsplats nära solen om ungefär två år.
Bildtext Solar Orbiter som förhoppningsvis fungerar i nio år, når sin observationsplats nära solen om ungefär två år.

Sonden ska utföra fjärranalyser av solen på 42 miljoner kilometers avstånd, vilket är något närmare än Merkurius, den planet som ligger närmast solen. Rymdfarkostens värmesköld består av titan som kan motstå kring 500 graders värme.

Forskarna hoppas att man kan få nya insikter om fenomenen i heliosfären, det vill säga det område kring solen som uppfylls av solvinden och som påverkar jorden på olika sätt.

Ombord finns tio instrumentpaket; fyra som mäter solvindens egenskaper på plats, medan de övriga sex är olika typer av avbildande instrument för fjärranalys av solen.

Rymdsonden utnyttjar dragningskraften på Jorden och Venus för att nå sin observationsplats i rymden om ungefär två år.

Källor: AFP, AP