Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kramp-Karrenbauer blir inte Angela Merkels efterträdare – ställer inte upp som CDU:s kandidat i det kommande valet

Från 2020
Uppdaterad 10.02.2020 16:32.
Annegret Kramp-Karrenbauer med sammanbiten min framför en mikrofon under en presskonferens. Hon har en röd kavaj på sig och glasögon med svarta bågar.
Bildtext Annegret Kramp-Karrenbauer under en presskonferens 7.2 2020.
Bild: Filip Singer/EPA

De tyska kristdemokraternas partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer kommer inte att ställa upp som CDU:s förbundskanslerskandidat i valet om ett år. Det här bekräftade hon i samband med en presskonferens under måndagseftermiddagen.

Det är inte bara en stark vinterstorm som i dag drar över Tyskland, utan också en politisk storm som ännu för några dagar sedan inte gick att förutspå.

Sedan några dagar tillbaka står Kramp-Karrenbauer under häftig kritik för hur hon har skött affären kring det mycket omdiskuterade valet av ny regeringschef i delstaten Thüringen.

Där röstade hennes CDU i onsdags på samma kandidat som det åtminstone till en del högerextrema AfD, som genom sina röster kom att avgöra valet.

Delstats-CDU i Thüringen handlade uttryckligen mot Kramp-Karrenbauers direktiv och vädjanden.

Hela affären skadade till slut den redan från tidigare försvagade partichefen så mycket att hon nu väljer att hoppa av som Merkels möjliga efterträdare.

Enligt Kramp-Karrenbauer måste kanslerskandidaturen och ordförandeskapet inom CDU i framtiden igen hänga ihop och därför kommer hon inom en "överskådlig framtid" också att lämna partiledarskapet.

Förbundskansler Angela Merkel har meddelat att hon hoppas att Kramp-Karrenbauer fortsätter som försvarsminister, vilket hon också kommer att göra.

Blickarna riktas nu mot Friedrich Merz

Kramp-Karrenbauer valdes till ny CDU-ordförande i december 2018 och meningen var då att hon också skulle vara den person som möjligen skulle efterträda Angela Merkel på posten som förbundskansler.

Redan inför CDU:s partimöte i Leipzig för några månader sedan höjdes en hel del röster för att inte ställa upp med Kramp-Karrenbauer som toppkandidat i det kommande förbundsdagsvalet.

När Kramp-Karrenbauer nu hoppar av riktas de kristdemokratiska blickarna med största sannolikhet mot Freidrich Merz, Kramp-Karrenbauers dåvarande rival i ordförandevalet.

Som andra möjliga efterträdare ses hälsominister Jens Spahn, samt regereingschefen i delstaten Nordrhein-Westfalen Armin Laschet.

Som en möjlig outsider i kampen om kandidaturen gäller också de bayerska kristdemokraternas chef Markus Söder.

Ställer CDU/CSU upp men honom i valet, måste CDU ändå se sig om efter en annan person till ordförandeposten.

Enligt planerna ska CDU utse sin förbundskanslerskandidat under den kommande hösten.

Diskussion om artikeln