Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Monstruöst" långa fängelsestraff för sju unga antifascister i Ryssland

Från 2020
Uppdaterad 10.02.2020 15:10.
Människorättsjurister fördömer de "monstruöst långa fängelsestraffen" som politiskt motiverade.
Bildtext Människorättsjurister anser att "de monstruöst långa fängelsestraffen" är politiskt motiverade.
Bild: /All Over Press

En militärdomstol i staden Penza i Ryssland har dömt sju unga män till mellan 6 och 18 års fängelse för terrorism och vapenbrott. Människorättsorganisationen Memorial anser att de unga antifascisterna är politiska fångar.

Militärdomstolen ansåg det bevisat att männen hade bildat ett terrornätverk vars mål var att störta regeringen och att angripa ämbetsverk och regeringstjänstemän.

Männen som ansågs tillhöra en grupp som kallas "Nätverket" anklagades bland annat för att ha planerat attacker under det ryska presidentvalet och mot VM i fotboll år 2018.

Vilken minister som helst i den ryska regeringen är tio gånger mer brottslig och ett större hot mot den allmänna säkerheten än dessa killar

― Aleksej Navalnyj

Människorättsaktivister har riktat hård kritik både mot de långa straffen och mot brottsundersökningen som utfördes av den ryska säkerhetstjänsten FSB. FSB hävdar att man hittade två Makarov-pistoler och granatdelar i tillslag mot gruppen.

Männen som greps år 2017 och 2018, säger att de torterades i rannsakningshäktet bland annat med elchocker och att deras vittnesmål var framtvingade med våld. Alla sju avvisar alla anklagelser och hävdar att de är oskyldiga.

Oberoende ryska medier har rapporterat att åklagarna inte lade fram konkreta bevis under rättegången.

- De planerade enligt åklagarna att planera något som motiverades av anarkistisk ideologi, på en okänd plats vid okänd tidpunkt tillsammans med oidentifierade personer, skrev den obundna tidningen Novaya Gazeta då den summerade rättegången.

Monstruöst

Människorättsorganisationen Memorial beskriver de dömda som antifascister och vänsteraktivister som kan betraktas som politiska fångar.

- Det här är monstruöst hårda domar, men vi väntade oss inget annat, säger Oleg Orlov vid Memorial.

Människorättsgruppen säger att det verkar finnas ett klart politiskt motiv bakom "de upptrappade förföljelserna av anarkister och antifascister."

Nästan 50 000 människor undertecknade en adress där man krävde att rättegången läggs ner och att männen friges. En grupp anhöriga och aktivister skanderade slagord som "skamligt!" , då domarna kungjordes i Penza.

Aktivister och anhöriga samlades i rättssalen i  staden Penz, då domarna kungjordes.
Bildtext Aktivister och anhöriga samlades i rättssalen i staden Penza, då domarna kungjordes.
Bild: /All Over Press

De unga männens anhöriga anser att bevisen mot dem var fabricerade och de kräver en rättvis rättegång.

- Allt i detta fall har hittats på, klagade anhöriga i ett gemensamt uttalande.

Fem av de sju kommer att avtjäna sina straff i ett högsäkerhetsfängelse och en av dem har redan smittats av tuberkulos under sin tid i rannsakningshäkte.

All ok enligt Putin

President Vladimir Putins talesman Dmitri Peskov säger att Putin har satt sig in i fallet flera gånger och bett sina tjänstemän och utredare "att se till att allt görs i enlighet med lagen."

Tidningen Kommersant skriver att brottsutredningen kring "Nätverket" inleddes efter att en ung man som hade gripits misstänkt för narkotikainnehav, sa sig tillhöra gruppen.

Den statliga tv-kanalen NTV hävdade år 2018 att männen hade skadat sig själva i häktet och att de och deras anhängare fick betalt från väst.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj anser att domarna är fruktansvärda och att åklagarna bara hittade på en ny terroristorganisation.

- De unga personernas vittnesmål om en påhittad terroristorganisation framtvingades med hjälp av tortyr. Vilken minister som helst i den ryska regeringen är tio gånger mer brottslig och ett större hot mot den allmänna säkerheten än dessa killar, konstaterade Navalnyj.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln