Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaviruset stoppar tillverkning i Kina och påverkar globala produktionskedjor – men kommunistpartiet klarar sig troligen på kort sikt

Från 2020
 Försäljare i Guangzhou i provinsen Guangdong, Kina 10.2.2020
Bildtext Försäljare i Guangzhou i provinsen Guangdong, Kina 10.2.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Analytiker befarar att coronaviruset leder till att den ekonomiska tillväxten i Kina under årets första kvartal blir förödande. Man ser nu klart sjunkande siffror i produktionstillväxten.

Kinesiska politiker och centralbanken har under den senaste tiden försökt vidta stödåtgärder för landets ekonomi som skakas av coronavirusets framfart.

Turist-, restaurang- och transportnäringen var de första branscherna som tydligt drabbades av den allmänna oron över viruset. Inställda flyg har försvårat transporterna av både varor och människor till och från Kina.

Också utländska storföretag i Kina har vidtagit åtgärder. Många fabriker och butikskedjor har stängts.

Under det kinesiska nyårsfirandet låg en stor del av verksamheten inom industri och handel helt nere. Då helgen var slut beslöt den kinesiska ledningen att ledigheterna skulle förlängas i många provinser.

Många av de fabriker som skulle öppna i dag efter den långa lediga perioden står fortfarande tomma.

I dag meddelade stora teknologiföretag att nyårsledigheterna har förlängts ytterligare, och landets ledande arbetsgivare Foxconn har tillfälligt stoppat tillverkningen av Iphone-mobiltelefoner.

Globala produktionskedjor påverkas - många utvecklingsländer beroende av Kina

Kinas andel av världsekonomin är stor, och de globala produktionskedjorna påverkas naturligtvis av att tillverkningen i jättelandet inte rullar så som den brukar.

Framför allt fordonstillverkningen och elektronikindustrin ligger i farozonen.

Kina har ett stort inflytande på världsekonomin, och många utvecklingsländer har gjort sig helt beroende av Kina - och också av kinesiska lån.

Kina är en stor konsument av råvaror, till exempel metaller som produceras i utvecklingsländer. Världsmarknadspriserna på råvaror pressas hårt eftersom många länder nu räknar med kraftigt minskad efterfrågan i Kina.

Den här mannen återgick till sitt jobb på ett skeppsvarv i Nantong i Kina 10.2.2020 efter en förlängd ledighet som skulle förhindra spridning av coronaviruset.
Bildtext Den här mannen återgick till sitt jobb på ett skeppsvarv i Nantong i Kina 10.2.2020 efter en förlängd ledighet som skulle förhindra spridning av coronaviruset.
Bild: AFP / Lehtikuva

Och börskurserna i Asien faller på grund av det osäkra läget.

Osäkert läge

En del analytiker befarar att man kommer att se allvarliga följder för den ekonomiska tillväxten under årets första kvartal.

Andra konstaterar att det ekonomiska livet stannar av - men att det ändå handlar om en tillfällig svacka.

Läget är fortfarande osäkert. Man vet inte hur coronaviruset kommer att påverka ekonomin i det här skedet.

Nyckelsektorer stöds

Sedan virusutbrottet har den kinesiska regimen och centralbanken försökt vidta en del åtgärder för att stöda nyckelsektorer.

Den kinesiska centralbanken (PBOC) försöker bygga upp investerarnas förtroende och har pumpat in pengar i ekonomin.
Olika centrala instanser hjälper svårt drabbade företag med lån och finansieringslösningar.

Kinas finansministerium har beslutat att bevilja undantag för verksamhet som är kopplad till epidemikontroller och avlägsna tariffer från vissa produkter.

Till exempel import av ambulanser och desinfektionsmedel befrias från skatter och tariffer.

Också företag som arbetar med att få bukt med virusspridningen åtnjuter stöd.

"Kritik" på kinesiskt sätt – lokala myndigheter får skulden

Bland folket i Kina har det riktats en hel del kritik främst mot myndigheterna i Wuhan - den miljonstad som drabbats värst av coronaviruset - för hur de tagit itu med virusproblemet.

Oscar Almén, Kina-analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige, säger att hela det kinesiska systemet kritiseras, men att den sortens kritik vanligen censureras.

- Om ett problem uppstår är det ganska typiskt att det är de lokala myndigheterna som får ta skulden så att inte Kinas kommunistpartis legitimitet ska hotas. Det finns "problem med dåliga politiker och vissa beslutsfattare på lokal nivå". Man individualiserar det hela och hävdar att systemet som sådant fungerar ganska bra.

Enligt Almén har folket i Kina i allmänhet mycket större tilltro till den centrala nivån än till den lokala nivån.

- Det här mönstret kan man se även i det här fallet.

Karta över Kina
Bildtext Provinsen Hubei är värst drabbad av coronaviruset
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En kortare nedgång kan man hantera

Om Kinas ekonomi påverkas negativt under en längre tid kan man tänka sig att det blir problematiskt för landets högsta ledning, säger Oscar Almén.

Han konstaterar att den kinesiska ledningen nog klarar av en kortare nedgång i ekonomin, och att Kina redan under handelskonflikten med USA började förbereda sig på motgångar.

- De resonerar så här: Nu blir det hårdare tider men det här ska vi klara.

Poliser patrullerar och mäter människors kroppstemperatur i Guangzhou i provinsen Guangdong, Kina 10.2.2010
Bildtext Poliser patrullerar och mäter människors kroppstemperatur i Guangzhou i provinsen Guangdong, Kina 10.2.2010
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"Partiet klarar sig så länge de rikas intressen inte hotas"

Enligt Almén har coronaviruset inte ännu lett till något allvarligt problem för det styrande kommunistpartiet i Kina.

- Men om det skulle uppstå dramatiska ekonomiska effekter så att folk på allvar blir oroliga kan det bli svårare för partiet. Och framför allt om människor i beslutsfattande positioner påverkas.

Almén påpekar att en del av partiets legitimitet ligger i att det kan skydda folk. Det är många som har tjänat på det nuvarande läget, och de vill inte se sina intressen hotas.

- Det finns många som har ekonomiska intressen - företagare och andra som har gjort sig rika tack vare kommunistpartiets "system" . Så länge dessa människor tjänar på systemet så kommer de att stöda partiet.

Källor: Reuters, AP, AFP