Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vem har det 17:e bästa poängsnittet den här säsongen i Tjeckiens ishockeyliga? Svaret är naturligtvis: Jaromir Jagr

Från 2020
Jaromir Jagr i tjeckiska ligan.
Bildtext Jaromir Jagr orkar köra på – som nästan 48-åring.
Bild: All Over Press

Jaromir Jagr avslutade sin NHL-karriär efter säsongen 2017–2018 när han representerade sin nionde NHL-klubb. Många trodde säkert att han skulle hänga upp skridskorna efter det men nej. Karriären fortsatte i Rytiri Kladno i första division och den här säsongen spelar både laget och Jagr i den tjeckiska ligan.

I den tjeckiska Extraligans poängliga är Jaromir Jagr på en för honom rätt blygsam 46:e plats. Men en titt på antalet matcher han spelat ger en förklaring: Jagr har spelat 29 matcher medan de flesta andra spelat mellan 40 och 45 matcher.

Poängsnittet då? Klart bättre för Jagrs del. Där ligger han på 17:e plats och bland dem som spelat minst 20 matcher är han tolfte. Tolfte bäst!

Till saken hör att Jagr fyller 48 på lördag. Grattis i förväg! Eller som man säger på tjeckiska: "Všechno nejlepší!"

Tvåa i laget

Den kanadensiske backen Brady Austin är etta i Rytiri Kladnos interna poängliga med 32 poäng på 43 matcher, Jagr är god tvåa med 24 poäng på 29 matcher. Sålunda blir hans poängsnitt inte mindre än 0,83.

Poängligaledaren Milan Gulas har 67 poäng på 42 matcher och snittet 1,60, men sedan faller det kraftigt: poängtvåan Libor Hudacek har snittet 1,2 med 49 poäng på 41 matcher. TPS- och KalPa-bekantingen Michal Birner är god trea med 48 poäng på bara 34 matcher – snittet blir då utmärkta 1,41.

Den tjeckiska ligan är känd för att vara en "gamla gubbars" liga, men Jagrs 48 år är remarkabelt.

Många andra bekanta namn spelat i den tjeckiska ligan ännu i 40-årsåldern, så som Jaroslav Bednar, Pavel Patera och Otakar Janecky, för att nämna några.

Men Jagrs roll i Kladno är fortfarande väldigt stor: han hör till de anfallare som får mest speltid och ansvar i laget. Och gör mest poäng.

För några veckor sedan blev Jagr den andra spelaren efter Gordie Howe att ha spelat proffsishockey under fem decennier. Återstår att se hur länge den gode Jagr orkar hålla på. Blir det månntro ett sjätte årtionde? För lönens skull gör han det knappast...

För Kladno som steg till ligan till denna säsong har säsongen som helhet varit sisådär. Klubben är elva i tabellen med 14 lag. Extraligan har, till skillnad från FM-ligan, haft landslagspaus, och således har lagen inte spelat matcher sedan den 2 februari. Kladnos följande match är på onsdag när man möter tabellnian Zlin.