Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Historiskt strejkvarsel inom ekonomiförvaltningen – kan bli första strejken inom branschen någonsin

Från 2020
Uppdaterad 10.02.2020 16:00.
Papper och mappar ligger i en hög på varandra. De är märkta med siffror.
Bildtext Tjänstemän inom ekonomiförvaltningen jobbar oftast med till exempel personalförvaltning, löneräkning och bokföring samt annat inom företagets ledning.
Bild: /All Over Press

Fackförbundet Pro och tjänstemannaförbundet Erto varslar om strejk inom ekonomiförvaltningsbranschen ifall parterna inte kan komma överens före den planerade strejkstarten som är den 27 februari.

Ifall strejken blir av pågår den till den 4 mars. Strejken blir den första inom branschen om parterna inte når samförstånd.

– Strejken avblåses ifall vi kommer överens med arbetsgivarsidan före strejken inleds. Vår primära vilja är att nå ett avtal utan strejk, säger Ertos ordförande Juri Aaltonen i ett pressmeddelande.

Den eventuella strejken berör företag som är medlemmar i arbetsgivarna för servicebranscherna Palta och företag som uppges i strejkvarslet. Strejken berör inte företag där något annat kollektivavtal än ekonomiförvaltningsbranschens kollektivavtal följs.

"Vi förutsätter ett rättvist avtal"

Tvisten handlar enligt Erto om att arbetsgivarsidan föreslår förändringar i kollektivavtalet som varken tjänstemannaförbundet eller tjänstemännen själva kan godkänna.

– Vi förutsätter ett rättvist avtal där kiky-timmarna [de 24 extra arbetstimmarna] tas bort och där semesterlagen följs och minimilönen korrigeras så att den bättre motsvarar den lönenivå som finns i praktiken, säger Aaltonen i pressmeddelandet.

Förbudet att flexa i ekonomiförvaltningsbranschens arbetsuppgifter som började den 22 januari, och utvidgades den 27 januari, gäller fortfarande.

Till skillnad från strejken omfattar förbudet också allt arbete i företagen inom ekonomiförvaltningsbranschen samt arbete som stöder det. Förbudet gäller dock inte företag där man följer något annat kollektivavtal.

Diskussion om artikeln