Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nedflyttning med VPS ifjol – nu ska Martin Kompalla vakta RoPS mål: "Han har bevisat sin kvalitet"

Från 2020
Martin Kompalla på knä och jublar med knytna nävar.
Bildtext Martin Kompalla i VPS tröja.
Bild: Emil Hansson / AOP

Den tyska målvakten Martin Kompalla fortsätter sin karriär i den finländska fotbollsligan. Ifjol axlade han ansvar som VPS förstemålvakt, denna säsong är det meningen att han ska ha samma roll i RoPS. Den armeniska anfallaren Yvan Yagan lyckades i sin tur övertyga IFK Mariehamns klubbledning efter en testperiod.

27-åriga Kompalla vaktade ifjol VPS mål i sammanlagt 23 ligamatcher. Vasalaget hade en tung säsong och trillade ned till division 1.

Kompallas karriär fortsätter inte i Vasa – men nog i fotbollsligan. RoPS meddelade i dag att man knutit till sig den tyska målvakten med ett ettårigt kontrakt.

På klubbens webbplats beskrivs Kompalla som en av VPS bästa spelare förra säsongen. Tränaren Vesa Tauriainen lyfter fram styrandet av spelet, fotspelet, samt öppnandet av spelet som målvaktens styrkor.

– Naturligtvis måste Martin ännu infria förväntningarna som finns på honom, men han har bevisat att han är en bra målvakt i fotbollsligan, som kan fixa segrar och poäng för oss, kommenterar Tauriainen på klubbens webbplats.

Före fjolåret i VPS har Kompalla bland annat spelat några säsonger med den tyska storklubben Borussia Mönchengladbachs reservlag på fjärde högsta serienivå i hemlandet.

Själv är tysken tacksam för förtroendet.

– Jag är väldigt nöjd med att få ett år till i den finländska ligan. Det här är en utmärkt möjlighet för mig att utvecklas som fotbollsspelare och som människa, säger Kompalla.

Armenisk anfallare övertygade i Mariehamn

IFK Mariehamn meddelade i sin tur att den armeniska anfallaren Yvan Yagan spelar för klubben kommande säsong. Yagan övertygade klubben efter en testperiod.

30-åriga Yagan har både belgiskt och armeniskt pass. Med det armeniska landslaget har Yagan spelat tre matcher och gjort ett mål.

Under karriären har Yagan främst hållit till på nästhögsta serienivå i Belgien, dåär han gjort 45 mål på 166 matcher.

– Vi gillade vad vi såg i Yvan när han var här på testspel. Han är inte i full matchform ännu men han har stor potential och det syntes direkt att han spelat proffsfotboll på hög europeisk nivå. Han är en bollskicklig spelare som kompletterar den offensiva spelartruppen vi har på ett bra sätt.

– Vi sökte också efter en erfaren spelare som kompletterar vår i övrigt ganska unga trupp och i Yvan så får vi en gediget erfaren spelare, säger IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson i ett pressmeddelande.