Sinn Féin vädjar till EU att ta en mer aktiv roll: Stöd oss i vår strävan efter att förena Irland och Nordirland
Partiet Sinn Féin, som i lördags stärkte sin makt i parlamentsvalet i Irland, närmar sig EU i ett försök att få stöd för sina planer på ett återförenat Irland.
Partiet strävar efter att förena Nordirland med Irland, och vill ha en folkomröstning i frågan inom fem år.
Det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin är efter valet det näst största partiet i parlamentet och har ritat om den irländska politiska kartan.
Irländsk politik har hittills dominerats av två center-högerpartier, Fianna Fáil och Fine Gael. De har genom olika koalitionsregeringar växelvis styrt Irland sedan 1932.
Både Fianna Fáil och Fine Gael uteslöt på förhand ett regeringssamarbete med Sinn Féin eftersom man anser att partiet inte gjort upp med sitt förflutna som en politisk gren till terrororganisationen IRA.
Väljarna har däremot varit ganska jämnt splittrade i frågan om huruvida Sinn Féin kan släppas in i regeringsarbetet.
"Jämförbart med Tyskland och Cypern"
Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald anser att EU mer aktivt borde ta ställning till Irland på samma sätt som EU "finansiellt och politiskt" stödde den tyska återföreningen. Det säger hon i en intervju för BBC.
Hon jämför också den irländska ön med den delade ön Cypern, och påpekar att EU har en positiv inställning till ett förenande av öns båda delar.
McDonald betecknar uppdelningen av Irland år 1921 - då sex distrikt blev kvar under brittiskt styre och resten blev självstyrande - som en katastrof.
- Förening, försoning och goda relationer med vår närmaste granne är den enda vägen framåt, säger hon.
Sinn Féin har kopplats ihop med IRA
Sinn Fein har en vänsteragenda, och partiets engagemang i bostadspolitiken och hälsovården har tilltalat framför allt de unga väljarna.
Partiet har dock under långa tider betraktats som terrororganisationen IRA:s politiska gren, och vissa mänskor betraktar fortfarande partiet med misstänksamhet.
Våldet rasade i ungefär 30 år på Nordirland fram till 1998. Nu har det rått två decennier av fred.
Unionister och nationalister på Nordirland
Sinn Féin åtnjuter också ett starkt stöd på andra sidan gränsen i det brittiskstyrda Nordirland.
På Nordirland går det en skiljelinje mellan unionister och nationalister.
Unionisterna (främst protestanter) vill att Nordirland ska förbli en del av Storbritannien och nationalisterna (främst katoliker) vill att Nordirland återförenas med Irland. Stödet för unionisterna har under de senare åren minskat.
Källa: AFP, BBC