Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Det luktar skämt" – Yle Vega ägnar den ädla konstformen en helkväll: skicka in din bästa ordvits!

Från 2020
Uppdaterad 17.02.2020 12:40.
Naurava ja itkevä emoji
Bildtext Vissa gråter och andra gråter av skratt när de hör ordvitsar.
Bild: Yle, Rose-Marie Dahlström

Skrattar du högt åt ordvitsar? Eller är det till och med du som brukar leverera vitsarna? Eller står du tvärtom på andra sidan och lider när någon skämtar? Varför delar ordvitsar folket?

I Yle Vega kommer vi att snöa in oss på ordvitsar onsdagen den 19 februari med start klockan 17:30. I ungefär två och en halv timme kommer vi höra höra kända röster och etablerade komiker berätta om humor genom tiderna, om varför ordvitsar inte gillas av alla, och så kommer det att bli ordvitsar förstås. Till exempel dina om du vill dela med dig!

Ordvitsen är som bäst när den kommer oväntat.

― Komikern Alfred Backa

Ordvitsar är en ädel konstform. Tycker vissa. Andra inte.

– Absolut är ordvitsar en konstform. Men ordet vits gör dem mera lättillgängliga, säger komikern Alfred Backa.

Det dåliga ryktet som ordvitsar har hos vissa kan ha att göra med att folk tar ordvitsar för pappahumor, menar Backa. Men han är noggrann med att skilja på humorstilarna.

– Pappahumor innehåller ofta ordvitsar, men om du håller på med pappahumor krävs det att det passar lite dåligt in i situationen.

Den rikssvenska komikern Thomas Eriksson tycker inte heller att man ska blanda ihop humorstilarna. Han beskriver pappahumor som den lägsta formen av humor.

– Det är den humor man står ut med istället för att skratta åt.

Han beskriver pappahumoristerna som något olägliga.

– Det är en människa som ser skämt i sin omgivning, vilket vi säkert är många som gör, men den här personen känner sig tvingad att alltid dra dem, oavsett situation eller känsla för timing.

Ordvitsar kan däremot också komma på fel ställen.

– Ordvitsande är ganska tvångsmässigt hos vissa. Ibland passar det kanske inte in. Men om många gör det så blir det okej, säger Backa.

– Ordvitsen är som bäst när den kommer oväntat, fortsätter han.

Visst går det att tävla i ordvitseri!

Thomas Eriksson är en av arrangörerna bakom Ordvits-SM i Sverige. Där tävlas det i flera deltävlingar runt om i landet inför finalen.

Svartvit bild på vit man i skägg som sitter framför en tillfällig vägg av trä.
Bildtext Thomas Eriksson tycker att de krystade ordvitsarna är de bästa.
Bild: Victor Blomdahl

Tävlingen går till så att de tävlande inleder med två minuter egenskrivet material, och därifrån röstar publiken fram fyra favoriter. Efter det blir det semifinal och final som de tävlande inte har kunnat förbereda sig på, skämten ska inspireras av de bilder som visas, som de tävlande inte fått se tidigare.

Eriksson har tidigare tävlat själv och kommit till final. Han tycker att ordvitsandet har ett dåligt rykte och njuter av att vara en del av ett arrangemang som lyfter konstformen.

– På grund av det dåliga ryktet blir det så intressant på Ordvits-SM, där publiken tar emot de som drar vitsar som rockstjärnor. Man ser förvåningen i deras ögon, när de helt plötsligt blir accepterade.

Eriksson beskriver ordvitsandet som ett sätt att leka med språket.

– En hip hop-text är ju egentligen en massa ordvitsar fast man leker tuff samtidigt. I botten tror jag att det handlar om en kärlek till språket.

Ordvitsar får inte vara punchline

Alfred Backa berättar att han när han gör stand up aldrig avslutar med en ordvits. I en rutin pratar han om att det är okej att skoja om religion i dag. Han börjar att prata om Jesus, och innan han kommer till Muhammed, som är slutklämmen, tar han Moses som exempel.

– Moses är jag inte säker på om man får skoja om, vissa säger att man får, vissa säger att man inte får, så han är verkligen en vattendelare.

Komikern Alfred Backa  sitter i en soffa med sin katt i famnen.
Bildtext Ordvitsar flyger runt i luften hela tiden, det är bara att plocka ner dem, säger Alfred Backa.
Bild: Yle/Elin Willows

Backa kan alltså ordvitsa i stand up:en, så länge ordvitseriet inte är huvudnumret. För Thomas Eriksson är ordvitsarna däremot strängt förbjudna i stand up:en.

– För gemene man är ordvitsar en styggelse. Tar du med dig ordvitsar till en stand up-kväll kan du bli bränd på bål, säger Eriksson.

När använder du dina ordvitsar när du inte vill ha dem i din stand up, då?

– Aldrig. Jag begraver dem. Djupt inne i mig, och så försöker jag bli en del av samhället istället.

Men det behöver inte du göra! Dela gärna med dig av din bästa ordvits till den ordvitskväll – Det luktar skämt – vi har i Yle Vega 19.2 med start 17:30. Lämna din ordvits i formuläret nedan eller hör av dig via WhatsApp under sändning, numret är 044-4214848. Dit kan du både skicka en ljudfil när du läser vitsen, eller bara skriva den.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Diskussion om artikeln