Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

De gladlynta skyltarna blir allt fler – Pertti Jarlas seriefigurer vägleder Borgåbor och turister

Från 2020
Skylt med seriefigur.
Bildtext Så här kan en åstrand och hamn också skyltas.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Ett femtiotal skyltar finns redan och de ska bli fler. Tanken är att glädja alla de som promenerar och cyklar.

Nere vid stranden i Hammars väntar båtliv och skepparhistorier över en öl och en lemonad. Men ännu är vi inte riktig där; den livfulla skylten pekar till höger och finns i Uddas. Det är alltså ännu en bit att gå.

Sedan två år tillbaka har serietecknaren Pertti Jarlas kännspaka skyltar blivit en allt större del av gatubilden i Borgå. Skyltarna visar vägen och pekar också ut sevärdheter, som Borgbacken och Domkyrkan.

- Vi har nu skyltat tre gång- och cykelrutter med dem. Responsen har varit god, säger trafikingenjör Hanna Linna-Varis vid Borgå stads kommunteknik.

Från tidigare är lederna från Prästgårdsåkern, Kungsporten och Hammars skyltade. Ännu innan sommaren kommer också rutten till Vårberga, från centrum, att få skyltar signerade av Pertti Jarla.

Skylt med seriefigur.
Bildtext Ännu en bit till en paus i Hammars.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I stor utsträckning är det Hanna Linna-Varis som är att tacka för de unika skyltarna. Staden fick stöd av föregångaren till Trafikledsverket. Målet var att göra omgivningen mera lockande för gång- och cykeltrafiken.

- Målet är att öka motionsglädjen och minska på trafikutsläppen, säger hon. Staden vill uppmuntra och på ett stimulerande, roligt och visuellt sätt belöna alla de Borgåbor som använder gång- och cykelvägarna.

För tillfället finns ett femtiotal skyltar utplacerade med 15 olika motiv. De första dök upp längs med gånglederna sommaren 2018.

Pertti Jarla är en av Finlands kändaste serietecknare och en stolt Borgåbo. Hans serie Fingerpori publiceras dagligen i många tidningar.

Man står bredvid trafikskylt med bild på cyklist.
Bildtext Pertti Jarla vid en av sina skyltar i Borgå.
Bild: Yle/Heini Rautoma

I en tidigare intervju för Yle Östnyland säger Pertti Jarla att han ser det som en ära att få göra vägskyltar i sin hemstad.

- Staden närmade sig mig efter att de fått nys om att jag bor här. Jag vet egentligen inte varför de ville anlita mig, för det finns många bra grafiker och illustratörer i Borgå.

Han tänker sig att staden kanske ville experimentera lite med vägskyltar och ha ett mer lättsamt grepp. Jarlas stil passar för det, bland annat genom roliga detaljer.

- Jag brukar personifiera byggnader genom att ge dem munnar och händer, säger han.

Skylt med seriefigur.
Bildtext Skyltarna har delvis fått statsstöd.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Enligt Hanna Linna-Varis har responsen på skyltarna till största delen varit positiv.

- Alla kan inte tycka om dem, men 95 procent av all feedback har varit uppskattande, säger hon.

Skyltarna har också väckt gensvar utanför Borgå och Östnyland.

- Då Jarla uppskattas av stor skara hängivna serievänner och beundrare så har skyltarna också noterats runt omkring i landet.

För Borgå stad har det inte varit fråga om någon stor ekonomisk satsning.

- Skyltarna kostar några tior att tillverka. Allt som allt har projektet kostat oss några tusenlappar och så det stöd vi fick av staten för att främja gång- och cykeltrafiken.

Skylt med seriefigur.
Bildtext Efter skyltarna till Hammars och Gammelbacka står Vårberga näst i turen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola