Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Det är nu eller aldrig" - lärare inom småbarnspedagogiken är redo att strejka för bättre uppskattning

Från 2020
Uppdaterad 12.02.2020 08:16.
Lapset pelaa peliä lastentarhanopettajan kanssa.
Bildtext Lärandet och pedagogiken betonas allt mera i småbarnspedagogernas jobb och därför identifierar de sig också med lärarna.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Lärarna i småbarnspedagogik jobbar för att få samma kollektivavtal som lärarna. De hoppas att det skulle ge yrket högre status och samtidigt kanske lite högre lön.

Lärarna i småbarnspedagogik, det som tidigare kallades barnträdgårdslärare, har redan i över tio år önskat höra till lärarfacket OAJ:s kollektivavtal. I dag hör de till det allmänna kommunala kollektivavtalet.

- Det handlar om status för vårt yrke och om vår identitet. Vi vill inte förhandla om samma pengar som vården och tekniska verket, säger Christel Sandell, styrelsemedlem i Småbarnspedagogikens Lärarförbund SLF.

Christell Sandell är styrelsemedlem i småbarnspedagogikens lärarförbund
Bildtext “Vi är med och skapar grundstenarna till det livslånga lärandet. Vi borde ju vara stolta över det vi gör!”, säger Christel Sandell.
Bild: Yle/Carmela Walder

Sandell tror att vårens förhandlingar blir svåra. Kollektivavtalet löper ut i slutet av mars.

- Vi är redo att till och med gå i strejk. Det är nu eller aldrig. Vi behöver inga fler undanflykter, säger Sandell.

Lärarförbundet OAJ har också satt det som ett av sina mål i vårens förhandlingar att få med lärarna i småbarnspedagogik i lärarnas kollektivavtal.

SFP sammankallar till rundabordsdiskussion

I huvudstadsregionen är det skriande brist på svenskspråkig daghemspersonal, men också brist på daghemsplatser. Vartannat svenskspråkigt barn i Helsingfors blir anvisad en finsk dagisplats.

Vi borde se oss själva i spegeln, tala mera gott om vårt arbete och vara stolta över det vi gör

I måndags ordnade Helsingfors stad ett stort föräldramöte om situationen.

På onsdag eftermiddag har SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson sammankallat till en rundabordsdiskussion om småbarnspedagogikens utmaningar. Till diskussionen har inbjudits bland annat utbildningsanordnare, privata aktörer och finlandssvenska fonder.

“Förstås hoppas vi också på en extra slant”

Christel Sandell är speciallärare i småbarnspedagogik på ett daghem i Jakobstad. Där är situationen betydligt bättre än i Helsingfors, men hon menar att branschen under lång tid har haft för låg profil.

- Jag tycker att vi borde se oss själva i spegeln, tala mera gott om vårt arbete och vara stolta över det vi gör.

Att övergå till lärarnas kollektivavtal skulle vara ett steg i att göra jobbet mera attraktivt.

- Övergången från ett avtal till ett annat betyder inte automatiskt mera pengar, men förstås hoppas vi också på en extra slant, säger Sandell.