Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo vill hämta ensamkommande barn från grekiskt flyktingläger till Finland: ''Vi har kapacitet''

Från 2020
Uppdaterad 13.02.2020 09:33.
Nuori afgaanipoika telttansa edustalla Morian pakolaisleirissä Lesboksessa.
Bildtext Förhållandena är undermåliga på flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos.
Bild: Dimitris Tosidis / EPA

Inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) vill att Finland ska ta emot minderåriga och ensamkommande barn som befinner sig på ett flyktingläger utanför byn Moria på den grekiska ön Lesbos.

– Inrikesministeriet har ombetts utreda ärendet. Vi har gjort arbetet, och vi har kapacitet att ta emot de här barnen som befinner sig i en svår situation och hjälpa dem, säger Ohisalo.

I Grekland finns sammanlagt över 5 000 flyktingbarn utan föräldrar eller andra vuxna som tar hand om dem. Grekland bad redan i oktober EU:s medlemsländer om hjälp med att ta emot åtminstone en femtedel av barnen.

Frankrike har lovat ta emot 400, och flera delstater i Tyskland har uttryckt intresse för att ta emot barn.

Två barn utanför ett tält på flyktinglägret.
Bildtext Barn sitter utanför sitt tält på flyktinglägtet Moria.
Bild: Orestis Panagiotou / EPA

– Vi bad våra kollegor att hämta barnen från det helvetiska flyktinglägret. Det här en humanitär fråga, vi kan glömma den bredare frågan om flyktingströmmar. Vi har utsatta och ensamma barn och tonåringar, vad ska vi göra med dem? frågar Georgios Ayfantis på grekiska.

Minister Ohisalos svar är att man måste hjälpa.

– Jag anser att de här barnen måste hjälpas så fort som möjligt, och jag hoppas att regeringen fattar beslut inom en snar framtid.

Hemska förhållanden på lägret

Förhållandena är svåra på flyktinglägret. Erfarna biståndsarbetare har chockerats över de rådande förhållandena. Antalet flyktingar är sex gånger så många som det finns kapacitet för.

Det råder brist på dricksvatten och mat. Det saknas ordentliga tält som skulle hålla lägrets invånare torra vid ösregn. Hygienen är eländig.

Det finns ingen ordentlig hälsovård på lägret, och heller ingen skola för barnen. Flera barn är sjuka och tampas med psykisk ohälsa. Flera uppges vara rentav självdestruktiva.

En psykolog som arbetar på lägret berättade i januari för Yle Uutiset hur flera barn vill dö.

Grekland har kritiserats för sättet som landet behandlar de minderåriga asylsökandena på. Ambassadören Ayfantis säger att de grekiska myndigheterna gör sitt bästa, men att möjligheterna att hjälpa blir mindre och mindre för varje dag som går.

Det finns helt enkelt för många människor på lägret och det kommer fler hela tiden.

– Det handlar om en grupp väldigt sårbara och sköra barn och unga som behöver särskild uppmärksamhet och omvårdnad. Våra socialarbetare gör allt i deras makt, men de är alldeles överbelastade. Vi har så många människor utöver dem som är mest utsatta, säger Ayfantis.

Ambassadören menar att det krävs någon form av mytomspunnet hjältedåd för att lösa situationen.

– De grekiska myndigheterna förväntas kunna utföra hjältedåd i stil med dem Herakles gjorde, men det är mytologi. Vi kan inte göra något som är omöjligt.

Maria Ohisalo katsoo kameraan
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo vågar ännu inte tala om hur många barn Finland kan tänkas hjälpa.
Bild: Laura Kotila/valtioneuvoston kanslia

Vilken Finlands roll blir vad beträffar de föräldralösa barnen är fortfarande oklar. Regeringen utreder möjligheterna och det går ännu inte att säga något om en eventuell tidtabell eller ge ett antal.

– Jag kan inte uttala mig om antalet [barn, reds. anm.]. Jag tänker att Finland har en möjlighet och också en skyldighet att hjälpa de här barnen. Det skulle vara alldeles ogrundat ifall antalet skulle vara noll, säger inrikesminister Ohisalo.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Sisäministeri Ohisalo haluaa perheettömiä lapsia Kreikan pahamaineisilta pakolaisleireiltä Suomeen: "Meillä on valmius"skriven av Marika Kataja.

Artikeln rättades den 13.2 kl 9.30: I ursprungsartikeln stod det att det i Grekland finns 5 000 föräldralösa flyktingbarn. Det rättades till att det i Grekland finns 5 000 flyktingbarn som kommit till landet utan sina föräldrar eller annat vuxet sällskap. Ordet ''familjelösa'' har korrigerats till ensamkommande i rubrik och ingress

Diskussion om artikeln