Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare samlade i Genève för att stoppa coronavirusutbrottet – viruset fick officiellt namn

Från 2020
Tedros Adhanom Gebreyesus
Bildtext WHO-chefen Tedros Adhanom Gebreyesus uppmanar länder att samarbeta i kampen mot viruset.
Bild: EPA/Valentin Flauraud

Världshälsoorganisationen WHO meddelar att coronaviruset som bröt ut i kinesiska Wuhan i december officiellt nu heter Covid-19. Namnet kommer från de engelska orden corona, virus och disease, och 19 från att viruset bröt ut i december 2019.

Över 400 forskare är samlade i Genève för att med gemensamma krafter stoppa coronavirusutbrottet som lett till över 1 000 människors död. Mötet inleddes på tisdag och fortsätter under onsdagen.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar för att viruset utgör ett stort hot för hela världen, trots att 99 procent av fallen är bekräftade i Kina.

– Ifall vi agerar nu har vi en realistisk chans att stoppa utbrottet, påpekar Ghebreyesus ändå under mötet.

Han uppmanar länder att dela med sig av data för att främja vidare forskning och på så sett se till att stoppa utbrottet och rädda människoliv.

Ett vaccin kan finnas tillgängligt om 18 månader. Test och studier kring användningen av existerande läkemedel genomförs redan, enligt WHO.

Över 42 000 människor har smittats av viruset, och över 1 000 har dött - huvudsakligen i Kina. Dödligheten ligger därmed på två procent. Coronaviruset har påträffats i ungefär 25 länder.

Namnet ska inte vara stigmatiserande

Namnet Covid-19 valdes för att undvika associationer till specifika geografiska ställen, djurarter, eller grupper av människor. Det här i enlighet med internationella rekommendationer för att motarbeta stigmatisering, förklarar WHO-chefen Ghebreyesus.

Namn i stil med Middle East Respiratory Syndrome - alltså MERS-coronavirus - och Spanska sjukan bör enligt WHO undvikas, eftersom de kan leda till stigmatisering av regioner och etniska grupper.

Också användningen av djurarter i namn kan vara problematisk, till exempel h1n1-viruset som i folkmun kallades svininfluensa ledde till att grisköttsindustrin påverkades negativt trots att viruset egentligen spreds mellan människor och inte grisar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln