Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

97 nya dödsfall i Kina men antalet smittade börjar minska - "Coronavirusutbrottet förhoppningsvis över i april"

Från 2020
Uppdaterad 12.02.2020 07:20.
Tillfrisknande patienter i Wuhan där utbrottet började i december.
Bildtext Tillfrisknande patienter i Wuhan där utbrottet började i december.
Bild: /All Over Press

Kina har bekräftat 97 dödsoffer och drygt 2 000 nya smittade på grund av coronaviruset. Hoppingivande är att antalet nya smittade var det lägsta sedan den 30 januari och att de infekterades antal minskade för andra dagen i rad.

Alla dödsfall inträffade i den värst drabbade provinsen Hubei, där man påträffade drygt 1 000 nya smittade. Det är betydligt färre än de över 3 000 fall som bekräftades den 4 februari då utbrottet var som värst.

Totalt har över 44 000 personer världen över smittats. I Kina har omkring 2 procent av alla insjuknade avlidit, de flesta av dem åldringar eller personer som också led av andra sjukdomar. Av drygt 1 100 dödsfall har alla utom två inträffat i Kina.

En av Kinas främsta epidemiologer, Zhong Nanshan, tror att utbrottet kan vara över redan i april. Enligt honom har antalet nya infekterade börjat minska i flera provinser och han hoppas att toppen har nåtts den här månaden.

- Jag hoppas att detta utbrott kan vara över någon gång i april, säger Zhong som spelade en stor roll under sarsepidemin i början av 2000-talet. Hans uttalande påverkade genast aktiekurserna i USA som gick kraftigt uppåt.

Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Bildtext WHO-chefen Tedros Adhanon Ghebreyeseus säger att utbrottet bör betraktas som hot nummer ett för allmänheten
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

Världshälsoorganisationen WHO:s chef är däremot betydligt mindre optimistisk.

Enligt generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus kan det nya coronaviruset COVID-19 vara farligare än terrorism.

- Världen bör vakna upp och betrakta utbrottet som allmänhetens fiende nummer ett, säger WHO-chefen som understryker att man knappast får ett nytt vaccin förrän om 18 månader.

Den australiska hälsovårdschefen Brendan Murphy avvisar också alltför optimistiska tongångar.

- Jag tror att det är alldeles för tidigt att säga så som Zhong. Vi måste följa med data mycket noggrant under de närmaste veckorna innan vi kan förutspå något.

En passagerare ombord på Diamond Princess hänger upp ett lakan med texten "allvarlig brist på mediciner."
Bildtext En passagerare ombord på Diamond Princess hänger upp ett lakan med texten "allvarlig brist på mediciner."

Allt fler smittade på lyxkryssare i Japan

Hälsovårdsmyndigheter i Japan bekräftade 39 nya smittade på kryssningsfartyget Diamond Princess som är i karantän i hamnen i Yokohama.

Totalt 175 av de 3 700 personerna ombord har smittats, inklusive en japansk tjänsteman som övervakade karantänen. Ingen ombord har avlidit men fyra personer är i allvarligt eller kritiskt tillstånd.

De infekterade på Diamond Princess utgör den största gruppen smittade utanför Kina.

Lyxkryssaren försattes i karantän för en vecka sedan och karantänen fortsätter till den 19 februari. Allt fler friska passagerare kräver att blir evakuerade, medan de flesta insjuknade har tagits in på sjukhus i närheten.

- Det här är en föränderlig situation och beslut fattas dagligen utgående från myndigheternas rekommendationer, konstaterade fartygets kapten i ett meddelande till passagerarna.

Den brittiska passageraren Sally Abel berättade om läget på en video som hon hade lagt ut på sociala medier.

- Du sitter på balkongen och hör folk hosta hela dagen lång. Det är ingen semester precis.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln