Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Bernie Sanders vann demokraternas primärval i New Hampshire, Pete Buttigieg på andra plats

Från 2020
Uppdaterad 12.02.2020 07:16.
Bernie Sanders vinner demokraternas primärval i New Hampshire - Spela upp på Arenan

Vermontsenatorn Bernie Sanders vinner demokraternas primärval i delstaten New Hampshire.

När så gott som alla av rösterna är räknade uppges Sanders vara vinnare med 26 procent, rapporterar CNN.

På en andra plats kommer vid samma tidpunkt tidigare South Bend-borgmästaren Pete Buttigieg med 24,4 procent av rösterna, medan Minnesotasenatorn Amy Klobuchar har 19,7 procent och kommer trea.

Massachussettssenatorn Elizabeth Warren ser ut att komma på en fjärde plats med 9,7 procent av rösterna medan tidigare vicepresidenten Joe Biden ser ut att landa på en femte plats med 8,4 procent av rösterna.

Sanders seger ingen överraskning - besvikelse för Biden

Bernie Sanders tävlade om demokratnomineringen också för fyra år sedan, då han också vann i New Hampshire med bred marginal, med över 60 procent av rösterna.

Nu i ett större kandidatfält blir segermarginalen bara knapp.

Buttigiegs framgångar både i Iowa och New Hampshire ger kampanjen ett fortsatt momentum, medan Klobuchars goda resultat i New Hampshire blåser nytt liv i Minnesotasenatorns kampanj.

För tidigare vicepresidenten Joe Biden innebär resultatet New Hampshire en ny besvikelse.

Biden toppade länge de nationella mätningarna bland demokratiska kandidater, men har nu halkat ner på en andra plats efter Sanders.

För att hålla drömmen om en nominering vid liv, måste Biden troligen vinna antingen ett eller båda av de följande primärvalen Nevada den 22 februari eller South Carolina den 29 februari.

Diskussion om artikeln