Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Vaccinationstäckningen ökar i Österbotten, Bernie Sanders vann primärvalet i New Hampshire, första försiktigt positiva bedömningarna om coronavirusepidemin

Från 2020
En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby.
Bildtext År 2017 fick 99,4 procent av barnen i landet de grundläggande vaccinationerna i det nationella vaccinationsprogrammet innan de inledde grundskolan.
Bild: VOISIN/PHANIE/REX/All Over Press

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Det är fortfarande sällsynt att föräldrar inte låter vaccinera sina barn. Vaccinationstäckningen i Finland fortsätter att vara hög, enligt Institutet för hälsa och välfärds senaste siffror om vaccination bland barn. Det finns ändå vissa regionala skillnader i vaccinationstäckningen, och här utmärker sig särskilt Österbotten.

Lärarna inom småbarnspedagogik jobbar för att få samma kollektivavtal som skolornas lärare. De hoppas det skulle ge yrket högre status och samtidigt kanske lite högre lön. Under våren ska ett nytt kollektivavtal förhandlas fram, och facket tror att förhandlingarna blir svåra.

Avtalstvisten för tjänstemännen inom pappersindustrin fortsätter. Gårdagens förhandlingar mellan fackförbundet Pro och Skogsindustrin rf ledde inte till resultat. Parterna ska träffas på nytt hos riksförlikningsmannen i kväll. Däremot har ett medlingsbud lagts fram för tjänstemännen i energibranschen. Också där väntas svar på budet i kväll.

Just nu är vattenståndet i Åbo högt. Orsaken är högt vattenstånd i hela Östersjön och kraftiga vindar från sydväst i kombination med ihållande regn. Samtidigt är vattenföringen i våra älvar stor, och det här oroar vattenhushållningsexperter.

Utrikes

I USA finns de första resultaten från partiet Demokraternas primärval i delstaten New Hampshire, alltså steget i processen med att få en presidentkandidat som kan utmana Donald Trump. Vinnaren för primärvalet är senatorn Bernie Sanders, som kom knappt före Pete Buttigieg. Samma duo låg i topp också för en dryg vecka sedan i Iowa.

Från Kina rapporteras för första gången försiktigt positiva bedömningar om coronavirusepidemin. Landet bekräftar visserligen 97 nya dödsoffer i går, och drygt 2 000 nya smittade, men antalet nya smittade var det lägsta sedan den 30 januari. Antalet infekterade ska dessutom ha minskat för andra dagen i rad.

Väder

Vädret är milt och molnigt med regnskurar eller snöbyar.

Temperaturen är på dagen mest 0 till +4 grader. I norr är det mellan 0 och -6 grader.

Diskussion om artikeln