Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Livstid för mord i Lochteå – sköt fruns bror med hagelgevär

Från 2020
Närbild av polis i uniform. Texten poliisi polis syns på bröstet och på överarmen finns polisens emblem bestående av ett svärd och ett krönt  lejonhuvud.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Paulus Markkula / Yle

En man sköt ihjäl sin frus bror med hagelgevär i Lochteå i Karleby. Nu har Österbottens tingsrätt dömt honom till livstids fängelse.

Det var förra sommaren som den kring 50-åriga mannen mördade sin frus bror i samband med en dispyt om användningen av en sommarstuga.

Dådet utfördes på en stugväg i Marinkainen i Lochteå i början av juni i fjol.

Mannen hade ringt flera samtal under dagen i vilka han sagt att han tänker döda offret.

Han tog med sig ett hagelgevär och körde ut till stugan. När han kom fram tutade han för att meddela att han är på plats.

När offret kom ut ur stugan sköt mannen honom med hagelgeväret på cirka 10-15 meters avstånd. Sen sköt han en gång till på närmare håll. Offret dog av sina skador.

Förövaren flydde från platsen och gömde geväret och bilen på olika platser i skogen.

Mannen nekade till mord men medgav dråp. På fyllan ska han flera gånger ha uttalat liknande hot utan någon mening att faktiskt utföra dem.

Meningen ska enligt honom ha varit att skrämma offret, men när situationen eskalerade snabbt sköt han offret som kom springande mot honom.

Åklagaren höll fast vid att det handlade om mord och tingsrätten gick på samma linje.

Artikeln baserar sig på Marinkaisten henkirikoksesta elinkautinen – mies ampui vaimonsa veljen, taustalla riita kesämökin käytöstä skriven av Sari Vähäsarja.

På andra språk