Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pekka och Charlotta slutade vänta på snön och isen – cyklar i skogen och paddlar på öppet hav i stället

Från 2020
Charlotta Bengs paddlar.
Bildtext Charlotta Bengs har paddlat genom hela vintern, något som var otänkbart ännu för några år sedan
Bild: Mårten Lampén/Yle

I södra Finlands exceptionellt varma vinter har även de mest inbitna vinterentusiasterna börjat tänka i nya banor. Charlotta Bengs har paddlat genom Finlands midvinter. Företagare Pekka Tirkkonen sadlar om från vinteräventyr på isen till cyklar i skogen.

Ett varmare klimat har sällan varit så påtagligt som i år.

Vinden är kylig men de skvalpande vågorna för tankarna till sommaren. På en havsstrand i Nordsjö i Helsingfors har ett gäng paddlare samlats i midvintern.

De är vana vid alla väder och vindar. Om vintrarna brukar de njuta av långfärdsskridskoåkning, om somrarna drar de ut på långa kajakutfärder.

Men att paddla genom hela vintern - det har aldrig hänt förr.

- Det är väldigt exceptionellt i år. Säsongen tog aldrig slut, så vi har fortsatt paddla - på julafton, i januari och nu i februari, säger Charlotta Bengs.

Att uppleva havet och paddlingen vintertid för med sig nya dimensioner.

Även om Bengs också tycker att det är sorgligt med ett varmare klimat är själva vinterpaddlingen en stor upplevelse. Det är ovanligt tyst på havet, vattnet är klart och man kommer nära naturen.

- Det är väldigt lugnt, också för själen, säger Charlotta Bengs.

Det kalla vattnet för ändå med sig risker.

Bengs påminner om att man behöver goda paddlingskunskaper och lämpliga kläder, gärna torrdräkt, om man vill ge sig ut på vintern. Det är också viktigt att aldrig åka ut ensam.

Merimelojat merellä.
Bildtext Charlotta Bengs har varit med om många äventyr med sitt gäng men paddling genom hela vintern är unikt.
Bild: Mårten Lampén / Yle

För Bengs är just gemenskapen en betydande del av nöjet.

- Naturen är en viktig del av paddling, men den andra, stora biten är det här härliga gänget. Vi är likasinnade och jag kan verkligen njuta med dem, säger Charlotta Bengs som är aktiv i Sibbo kanotklubb men vinterpaddlar med ett privat gäng.

Från kitesurfing till cyklar med breda däck

Pekka Tirkkonen är en av många företagare som på grund av varma vintrar har börjat sadla om.

Tidigare var han specialiserad på vinteraktiviteter, så som draksurfing på is. Numera är det olika former av terrängcyklar som gäller, även vintertid.

Han har sett en enorm skillnad i vintrarna sen han började sälja vinterupplevelser år 2003.

- Under de första åren var april vår bästa månad att vara ute på isen. Numera vågar man inte föra ut kunder mera då, säger Tirkkonen som har sitt företag i Lahtis.

Pekka Tirkkonen, Kitetirri Tmi
Bildtext Pekka Tirkkonen omvandlade sin upplevelsebusiness på grund av varmare vintrar och satsar nu hårt på så kallade fatbikes.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Han har anpassat sig efter de korta vintersäsongerna.

- I och med klimatförändringen har cykling ute i terrängen blivit allt mer populärt. Det är en aktivitet som går att sälja året om, säger Tirkkonen.

Speciellt cyklarna med breda däck, så kallade fatbikes, har blivit en hit bland annat i samband med skidcentren i norra Finland. Det finns olika varianter, både vanliga och elcyklar.

- Fatbiken är en modell som lämpar sig bra också för nybörjare, eftersom den med sina breda däck är lätt att hantera i terräng med rötter och stenar, säger Tirkkonen.

Framtiden – vinterfiske på SUP-bräda?

Tirkkonen har tänkt mycket på hur man i framtiden kan ersätta vintriga aktiviteter ifall de varma vintrarna blir vanligare.

Även om snön ironiskt nog faller ner precis som Yle Nyheter är på plats för att filma den somriga vintern, så gäller det att följa med sin tid.

- Inte kunde väl någon ha trott för tio år sen att vi idag skulle stå här och göra ett teveinslag mitt i vintern om att någon har uppfunnit en lustig cykel med breda däck?

Pekka Tirkkonen ja Ann-Charlotte pyörälenkillä.
Bildtext Globala uppvärmningen påverkar företagaren Pekka Tirkkonen: "Vem hade trott för 10 år sen att vi filmar ett teveinslag om cyklar mitt i vintern?"
Bild: Mårten Lampén / Yle

Ett exempel på vinternöjen i omvandling är isfiske.

- Vi har en stor grupp med speciellt äldre män som älskar att sitta i den isande vinden och pimpla. Det är synd att det kanske begränsas på grund av varmare vintrar, säger Tirkkonen.

Men för de mer våghalsiga har han redan nästa idé, som han har hunnit testa ett antal gånger med ett gäng.

- Vi har under flera års tid tagit oss ut till ett vattendrag som inte fryser till is. Där har vi sedan vinterfiskat, säger Tirkkonen.

Men inte nog med det. Tirkkonen avslöjar ännu det galna i äventyren.

- Vi har alltså vinterfiskat på SUP-brädor. Och visst, vi har alltid torrdräkter på, ifall nån skulle råka fånga en stor fisk och falla i.

Sommarnöjen i midvintern - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln