Maria Sundblom Lindberg – Diagnos: Svartsjuk
Musikern Thomas Enroth har varit med om otrohet. Men han var inte den som bedrogs utan det tredje hjulet. I Maria och sommarpratarna diskuteras otrohet.
Lollos telefon är sönder igen. Fjortonåringen konsumerar telefoner som gubbar byter kalsonger, tänker han medan han gräver i lådan med märkliga sladdar och teknikprylar som ingen längre vill ha.
Han hittar fruns gamla jobbtelefon och lägger den på laddning. Så fort den vaknar så kommer det upp en mängd notiser om uppdateringar på skärmen men också mängder av sms.
Han läser dem medan han trycker bort dem men inser ganska snart att det inte är några arbetsärenden som avhandlas utan det är en romans. Eller fler för telefonnumren och språken är olika.
Att snoka i andras privata grejer är för honom helt främmande men nu gör han det. Han går igenom varje telefon i lådan, kollar surfplattor och e-posten på bordsdatorn.
Han är som en besatt detektiv, synd bara att han utreder sin egen fru och att varje detalj är ett spadtag i hans egen grop.
Skulle han ha beskrivit sig själv för några veckor sedan så skulle lugn och rationell funnits bland hans främsta personlighetsdra,g men nu drivs han av krafter som han aldrig ens nuddat tidigare.
Kärlek övervinner allt, eller?
Mörka tankar och gränslös kärlek sliter i honom och för första gången gången kan han förstå folk som överväger mord.
Svartsjukan stänger ner hans kropp och han behöver varken mat eller sömn. Allt han behöver är att få veta sanningen. Nej, allt han behöver är att få tillbaka sin fru, som han trodde att hon var.
”Otrohet förr i tiden var som ett knivhugg men otrohet i modern tid är som att få 100 stick i hjärtat” säger terapigurun Esther Perell och syftar på att sociala medier och dagens teknik gör allt betydligt värre samtidigt som det ofta är just våra manicker som avslöjar våra affärer.
Otrohet är smärtsamt men ibland räcker det med rädslan för otrohet och oron att bli lämnad för att sätta igång tvångsmässiga tankar och ångest.
När vi har kärlek som tema i Maria och sommarpratarna binder vi kransar och dukar vackert under björkarna vid stranden.
Den romantiska sidan av kärleken är ju bara helt sjukt underbar. Motsatsen är lika häftig, men då istället sjukt svart.
Thomas Enroth är en av Vegas sommarpratare som berättade om kärlek i sitt sommarprat. Och inte vilken kärlek som helst, utan om en kärlek till en betydligt äldre, gift kvinna med två små barn.
Efter något år och jobbiga beslut som gjorde många ledsna blev det sen ändå Thomas och Helene.
Helene var Thomas första förhållande så han hade aldrig bekantat sig med den sårbara och öppna kärlekens jobbiga baksida.
Han visste inte ens hur det såg ut på bakgården innan han hamnade där, sittande på skambänken med svart och snålt hjärta.
För det är skämmigt att vara svartsjuk, att vilja äga och begränsa en människa.
För hans underbara Helene var inte bara underbar för honom utan det fanns också många andra som tyckte om henne när hon sjöng sig in i deras hjärtan.
Konserter och turnéer som bara borde vara otroligt härliga blev en plåga för Tomas och därför också för Helene.
Svartsjukan är inte rationell, den är emotionell. Den hänger starkt ihop med självkänslan, men också med hur mycket man älskar. Ju mer man känner, desto sårbarare är man ju.
Men det är ju självklart att vissa partner triggar den mer än andra. Vissa yrken utmanar mer. Svåra livsomständigheter bjuder in till att börja jämföra och sällan går man ju ut som en segrare i den jämförelsen.
Jag har också vandrat rastlöst omkring på kärlekens skitiga bakgård. Kikat med ångest över staketet och funderat på hämnd.
Vädjat och hatat om vartannat. Inte haft bevis men en öronbedövande intuition om att något är fel. Att någon gått fel och jag har tyvärr haft rätt.
Vid det tillfället som jag flämtande mot staketet som värst tog min kloka vän mig i armen och sa:
"Sluta, du måste bara tänka att du räcker. Och räcker du inte så är han fel och du är fel för honom."
Det var det bästa rådet någonsin. Och förstås gjorde den erfarenheten av våldsam svartsjuka mig både ödmjukare och försiktigare, för jag har själv varit hopplös.
Hopplös och gränslös och mina partner har alla säkert behövt ansöka om bygglov för att förstora sina mörka bakgårdar för att jag helt saknat inlevelse i deras situation och därför flirtat vilt med allt från hundar till bebisar men också med allt däremellan.
Men hur vet man vad som är normalt?? Sund svartsjuka svider och går om. Befogad svartsjuka kräver förändring.
Sjuklig svartsjuka är ett öppet sår där hot och begränsningar hindrar helandet. Den behöver ofta professionell hjälp. Det förstod Thomas.
Programmet sänds 16.2.2020 kl. 20.00 på Yle Fem och Yle Arenan.
