Påve Franciskus vill inte veta av undantag från prästcelibatet - inte heller i Amazonas
Påve Franciskus är inte beredd att lätta på de katolska prästernas celibat. Det framgick på onsdagen av påvens svar på biskopssynoden om Amazonas. Vid synoden hade latinamerikanska biskopar föreslagit undantag från prästcelibatet i trakter där bristen på präster är störst.
Debatten om prästcelibatet fortsätter inom den katolska kyrkan. Ett dokument som publicerades av Vatikanen på onsdagen kan ses som en seger för de konservativa och en besvikelse för de reformvilliga på den här punkten.
Dokumentet i fråga är den "post-synodala apostoliska uppmaningen", eller Querida Amazonia. Dokumentet kan också beskrivas som påvens svar på biskopssynoden om Amazonas som hölls i oktober i fjol.
En majoritet av de latinamerikanska biskopar som deltog i synoden om Amazonas förespråkade undantag från prästcelibatet i en del avlägsna regioner, exempelvis i Amazonas.
Uppskattningsvis kan åtminstone 85 procent av samhällena i Amazonas inte fira mässa varje vecka, eftersom bristen på präster är så stor.
Förslag om gifta män som präster och kvinnor som diakoner
Under biskopssynoden om Amazonas föreslogs att också gifta "respekterade" män, som fungerat som ständiga diakoner kunde prästvigas, för att råda bot på prästbristen i avlägsna regioner.
Dessutom föreslogs att kvinnor skulle kunna vigas till diakoner, det vill säga exempelvis få rätt att predika, döpa och viga.
I dagens dokument nämner påve Franciskus inte ens de här förslagen från biskopssynoden, åtminstone inte direkt.
I stället uppmanar påven alla latinamerikanska biskopar att uppmuntra till missionsarbete i Amazonas och han uppmanar alla de som "visar på en kallelse att missionera" att välja Amazonas.
Vad gäller kvinnornas roll så skriver påven att vissa församlingar i Amazonas har överlevt bara "tack vare närvaron av starka och generösa kvinnor". Han vill gärna att de får påverka beslut och att deras insats uppmuntras och uppskattas, men han vill inte se någon "klerikalisering" av kvinnorna.
Försvara de fattigas rättigheter och naturen i Amazonas
I övrigt är dokumentet en försvarsskrift för de fattiga och de förtryckta i Amazonas och för dem som försöker skydda naturen där.
Redan inledningsvis räknar påven upp fyra drömmar om Amazonas. De handlar om att kämpa för de fattigas rättigheter i regionen, att försvara den kulturella rikedomen där, att skydda naturen och att de kristna församlingarna ska engagera sig i Amazonas.
Källor: Reuters, AP, BBC, Vatican News